Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Raketový nárůst nakažených koronavirem na Domažlicku: Ve hře je i totální karanténa!

Autor: ČTK, rum - 
8. dubna 2020
20:29

V Plzeňském kraji je 335 nakažených koronavirem. Nejhorší situace je na Domažlicku. Hejtman Josef Bernard (ČSSD) řekl, že o pomoc v okrese Domažlice požádal Ústřední krizový štáb. Ve hře je také totální karanténa, jako byla v Uničově nebo Litovli na Olomoucku.

Plzeňský kraj, Krajská hygienická stanice (KHS) v Plzni a Ústřední krizový štáb uvažují o zavedení režimových opatření, která by měla omezit šíření nákazy koronavirem na Domažlicku.

V příhraničním okrese už hygienici zjistili nákazu u 209 lidí, tedy téměř dvě třetiny všech odhalených nákaz v celém kraji. Na Domažlicku ale přitom žije jen asi 11 procent obyvatel regionu.

Hledají ohniska

Kraj se s ministry vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) a zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) a hygieniky snaží vymyslet místní režimová opatření. „Děláme na analýze, která přesně určí tři čtyři potenciální ohniska, ze kterých se nám nejvíc nákaza na domažlickém okrese šíří. Chtěli bychom ta opatření udělat ne plošně na celý okres, ale právě v místech, kde nákaza je nejvíce rozšířená,“ řekl hejtman Josef Bernard (ČSSD).

Kraj s hygieniky pracuje na mapce výskytu onemocnění na Domažlicku, zjišťují se i počty pendlerů ve zdravotnictví a sociálních službách, kteří dál mohou na rozdíl od ostatních přeshraničních pracovníků denně dojíždět do Německa. Domažlicko sousedí s okresem Cham, kde je výrazně více nákazy než v Plzeňském kraji.

Starosta nic neví

O žádných připravovaných opatřeních zatím neví nic starosta jedenáctitisícových Domažlic Zdeněk Novák (sdružení pro město Domažlice). „Informace se dozvídám z médií, nikdo nám neřekl, jak je nákaza rozšířená u nás v Domažlicích. Neumím si ale vůbec představit, že by se u nás udělala nějaká uzávěra, jako byla na Olomoucku, už kvůli pohybu lidí do nemocnice v Domažlicích,“ řekl Novák.

Mohou za to pendleři?

Právě pendleři ve zdravotnictví a sociálních službách tak mohli k šíření nákazy na Domažlicku přispět. „Je to schizofrenní situace. Lidé mi píší, ať něco děláme, úplně uzavřeme hranici. A jiní mi zase píší, že přijdou o práci,“ dodal Bernard.

Pomoc nabídl německý okres Cham. „Nabídli nám, že převezmou pět až deset jakýchkoliv našich pacientů z Domažlické nemocnice k sobě, aby nám ulehčili. A projednají i případnou výpomoc personální pro naši Domažlickou nemocnici,“ uvedl hejtman.

Nemocnice měla i před koronavirovou krizí problémy s nedostatkem personálu. Nyní jsou někteří zdravotníci v karanténě. Bernard žádal ministra zdravotnictví o personální pomoc. Zároveň dojednával zrychlený transfer lékařky z Ukrajiny, která má už vyřízená potřebná povolení. Posílí tým domažlických lékařů.

Nemocnice potřebuje pomoc

Podle mluvčího nemocnice Jiřího Kokošky jsou teď zdravotníci nemocnice velmi vytížení. Mimo jiné proto, že činnost omezili privátní lékaři, Domažlická nemocnice zároveň provozuje ordinace a také odběrové místo na testy na koronavirus.

I kvůli většímu riziku nákazy zdravotníků komunitním přenosem, které je na Domažlicku vyšší než jinde v ČR, nemocnice chce, aby Ústřední krizový štáb zvážil případná systémová řešení včetně budoucí personální výpomoci pro nemocnice v podobně postižených oblastech.

VIDEO: Jan Hamáček na TK po jednání Ústředního krizového štábu.

Video  Jan Hamáček na TK po jednání Ústředního krizového štábu  - abl
Video se připravuje ...

 

Uživatel_5418912 ( 9. dubna 2020 14:05 )

V Domažlicích už se mu ten zázrak asi podařil. Už třetí den se interaktivní mapě výskytu v okresech, co se týče Domažlic, počet nakažených nemění, stále je 209. Plzeň je také již několik dní bez jakýchkoli přírůstků. Divné, ne?!?
Buď jsou zde již všichni zdraví nebo se netestuje nebo nejsou hygienou podávané informace. Nechápu.

krapotkin ( 9. dubna 2020 08:35 )

V Praze je těch nakažených nejvíc. Proč není Praha v karanténě ?

dietr ( 9. dubna 2020 07:03 )

Konečně procitli i zastánci EU, jsme pro ně jen levná pracovní síla, v případě karantény dělá německý zaměstnavatel, že vás nezná a nějaké pravidla a zákony EU jsou mu k smíchu.

BoziMilda ( 8. dubna 2020 20:33 )

Ale vždyť Vojtěch říkal, že se podařilo nekontrolované šíření viru zastavit. Že by člen vlády lhal, notabene pokud je z ANO ? Tomu se mi nechce věřit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa