Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Praha 7 si stěžuje na vládu. Ústavní soud bude řešit omezení zastupitelstev

Autor: jim, ČTK - 
8. dubna 2020
20:22

Od počátku koronavirové epidemie se musí Ústavní soud vyrovnat již s několika ústavními stížnostmi. Těmi posledními, kdo se k soudu odvolal, je městská část Praha 7. Vadí jim, že vláda kvůli epidemii nového typu koronaviru omezila konání zastupitelstev v Česku.

Radnice pod vedením starosty Jana Čižinského (Spojené síly pro Prahu 7) argumentuje tím, že šlo o protiústavní zásah do práva na samosprávu a porušení zákona o obcích. Usnesení vlády z 23. března ukládalo územním samosprávám konat zasedání zastupitelstev pouze tehdy, je-li to nezbytné v souvislosti s nouzovým stavem nebo k zabránění hrozícím škodám. Zasedání se musela pořádat prostřednictvím videokonference a bez účasti veřejnosti. V pondělí to vláda upravila. Zastupitelstva tak mohou od úterý jednat nejen kvůli krizovým opatřením a zasedání se opět může účastnit i veřejnost. Přítomní ale musí mít zakrytá ústa a nos a musí být mezi nimi zachovány dvoumetrové rozestupy.

Radnice Prahy 7 podání ústavní stížnosti avizovala, její znění minulý týden v pátek schválili radní městské části. Radnice poukazuje na to, že podle ústavy stát může zasahovat do činnosti územních samosprávných celků, jen vyžaduje-li to ochrana zákona a jen způsobem stanoveným zákonem.

Nastavení mantinelů

„Zákon o obcích stanovuje odlišnosti pro svolávání zastupitelstev v době krizového stavu, ale vyloučení veřejnosti ani omezení bodů programu neumožňuje. Ani krizový zákon vládě nedovoluje omezit právo na samosprávu nebo činit jakákoli opatření v oblasti konání zastupitelstev,“ uvedla advokátní kancelář ARROWS zastupující Prahu 7.

Vláda podle radnice Prahy 7 jednala zcela mimo svou pravomoc a působnost, uvedli právníci. „Jedná se tedy o podobnou situaci jako již známé usnesení Nejvyššího správního soudu o nezákonnosti odložení doplňovacích senátních voleb,“ poukázali na rozhodnutí k senátním volbám na Teplicku. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě) už dřív uvedl, že Ústavní soud by měl jednou provždy nastavit mantinely, co si vláda i v době nouzového stavu může dovolit.

Ústavní soud podle údajů z počátku dubna obdržel nejméně pět podnětů proti vládním opatřením vydaným kvůli koronaviru. Stížnosti směřují například proti vyhlášení nouzového stavu, proti zákazu přeshraničního cestování nebo proti povinnému zakrytí nosu a úst.

adamice ( 8. dubna 2020 21:51 )

Fuj, to je hnus. Zjevně dosud nepochopili, co se všude děje. A to jsou zastupitelé lidu...

jarda304 ( 8. dubna 2020 21:04 )

Čižinský - zapamatujete si to jmeno u voleb. On je vždy tam, kde se může dostat ke korytu v parlamentu je lidovec, na magistrátu má nejake vlastní hnutí, podobne v Praze 7

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa