Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V pražské Troji stojí kemp pro nakažené bezdomovce a násilníky. Na pomoc přišla dokonce armáda

Aktualizováno -
8. dubna 2020
18:53
Autor: jim, ČTK - 
8. dubna 2020
15:55

Nedaleko vjezdu do Bubenečského tunelu v pražské Troji bylo ve středu členy Armády ČR postaveno dočasné stanové městečko. Bude sloužit pro bezdomovce a osoby vykázané z domova pro domácí násilí. Kemp bude rozdělený na část pro lidi nakažené koronavirem covid-19 a druhá část bude sloužit jako karanténa.

Do nového stanového městečka u Povltavské ulice by měli být umístěni lidé bez domova a násilníci, kteří nemají natolik vážný průběh nemoci covid-19: „Nové místo pro karanténu bezdomovců bude sousedit s již fungujícím stanovým městečkem v pražské Troji. V jedné části budou ti, kterým byla nařízena karanténa, v části druhé jsou pacienti s potvrzeným nemocněním COVID-19, ale průběh onemocnění není takový, aby museli být hospitalizováni,“ popisuje projekt náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (STAN).

Nové stanové místo podle Hlubučka vyhovuje z několika důvodu. Je prý mimo zastavěné území, čímž se bude podle náměstska minimalizovat riziko další nákazy. „S ohledem na fakt, že v této lokalitě je již dočasné zázemí pro lidi z uzavřených ubytoven, jedná se nejen z pohledu hygienického, ale i z pohledu zajištění bezpečnosti o efektivní řešení,“ doplňuje Petr Hlubuček.

Městečko je oploceno kovovými ploty, které jsou pokryty neprůhlednými foliemi. Uvnitř jsou sektory určené zvlášť pro muže a ženy. Kapacita městečka je až 30 lidí. K dispozici bude jídlo, toalety, sprchy i ošetření. Magistrát už jedno městečko otevřel v sousedství, další je na Císařské louce a k dispozici má také několik ubytoven.

Z nařízení Vlády ČR vyplývá, že mají města povinnost se postarat o osoby bez domova na svém území. Praha již dlouhodobě hledala vhodná místa, kam by tuto skupinu lidí mohla dočasně umístit a primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) je dokonce chtěl ubytovat v bývalém erotickém salónu Showpark v Praze 7. Z nápadu ale sešlo kvůli nevyhovujícím prostorům.

Kacah ( 9. dubna 2020 09:08 )

Hm pražští politici jsou to náplavy.primátory Prahy se poslední dobou stávají náplavy.

buban ( 8. dubna 2020 20:46 )

Teda jsou to v Praze hlavy otevřené - stanové městečko pro max.30 lidí. A hlídat je tam a nakupovat jim krabičák bude kdo - cajti, armáda či zdravotníci, kteří budou chodit kontrolovat ty lehce nakažené?

e.lesanova ( 8. dubna 2020 19:58 )

Co vyjde z hlav pražských politiků, to je pokaždé na medaili za blbost...začnou vedra...dokáže si někdo představit "bezdomovce, násilníky" navíc mající coronu jak se drží ve stanu?? Na otevřené pláni? Kolik tohle bude stát? Kolik lidí je bude muset hlídat, živit, obstarávat?? Nebude to zase takový "malý" tunel někomu do kapes, kdy bude těžko dokazovat kam mizí velké finance??

krtek. ( 8. dubna 2020 17:57 )

vzhledem ke složení rekreantů tohoto zařízení to vypadá spíš na řešení 3 mouchy jednou ranou, takže odpracovat cokoli by patrně nestihli...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa