Už od 70. let 19. století připomínají skleník, který byl v areálu augustiniánského opatství na Starém Brně, jen základy. Nyní architektonické studio Chybík+Krištof navrhlo jeho znovuobnovenou podobu.


Do struktury nové budovy zakomponovalo tři genetické principy, které Mendel formuloval. „Systém je složený z několika druhů stavebních prvků od největších po nejmenší, které své vlastnosti dědí podobně jako Mendelův hrách. Větší množství elementů nám umožnilo subtilnější konstrukci, než by byla standardně možná,“ uvedl architekt a zakladatel studia Chybík+Krištof Ondřej Chybík.

Všechny technologie, tedy systém tepelných čerpadel, ovládání stínění a vytápění, budou uloženy mimo budovu. Ta bude otevřená do parku a díky kompletně otevíratelným bočním stěnám bude moci maximálně splynout s okolím bez vizuálních bariér.

Mendelův odkaz

Ve skleníku s ocelovou konstrukcí bude primárně sídlit stálá expozice Mendelova odkazu, ale budou se v něm pořádat i mezinárodní konference, přednášky, bankety, výstavy nebo koncerty. Dokončení stavby je naplánováno na rok 200. výročí narození G.J. Mendela, tedy na rok 2022.

Gregor Johann Mendel (1822 až 1884) působil jako mnich a později opat augustiniánského kláštera na Starém Brně. Je známý po celém světě jako zakladatel genetiky a objevitel základních zákonů dědičnosti. V Brně je po něm pojmenována univerzita.

VIDEO: Mendelova univerzita v Brně si loni připomněla 100. výročí od svého založení.