Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Roztomilá medvíďata překvapila pohraničníky na Zlínsku: Čeká je život v kontaktní zoo

Autor: VaB - 
8. dubna 2020
15:14

Policisté ze Zlínského kraje provádějí na bývalých hraničních přechodech kontroly, při kterých zkontrolovali už desítky tisíc vozidel. Naposledy jim směnu na hranicích zpříjemnili dva malí medvědi, kteří cestovali na Slovensko.

Nad rámec svých činností provádí policisté ze Zlínského kraje kontroly na bývalých hraničních přechodech se Slovenskem. „A to ve Starém Hrozenkově, Strání, Střelné, Brumově–Bylnici a Velkých Karlovicích. Policisté prozatím zkontrolovali téměř 30 tisíc vozidel mířících do České republiky a přibližně stejný počet osob vyjíždějících z naší republiky,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Javorková.

Dodala, že do České republiky policisté nevpustili 326 osob a vycestovat zakázali 403 lidem. Podle policistů z hranic jsou lidé k nařízením vlády a ministerstev chápaví a vstřícní. Bohužel to tak ale není u všech. „Ovšem najdou se i jedinci, kteří upřednostňují své individuální potřeby, nechtějí nařízení respektovat a chovají se k policistům arogantně,“ dodala mluvčí. 

A tak pokud neuspějí na jednom přechodu, jedou k jinému. Tam jsou ale bez šance, policisté si informace mezi sebou předávají a pravidla jsou všude stejná. 

Medvědi cestovatelé

Najdou se ale i pěkné momenty. Naposledy se tak stalo v úterý na jednom z hraničních přechodů v Brumově–Bylnici. „Každodenní práci tam policistům zpříjemnila asistence při předávání dvou medvíďat na slovenskou stranu. Dvě tříměsíční medvědí mláďata po domluvě s policisty z cizinecké policie na hranice včera odpoledne přivezl chovatel ze Žatecka,“ uvedla Javorková.

A tak za přísných hygienických pravidel si medvíďata na hranicích převzali pracovníci kontaktní zoologické zahrady v Liptovském Mikuláši. Tam budou mít mláďata nový domov. „Byla to jediná schůdná cesta, jak medvíďata na Slovensko dostat,“ doplnila mluvčí.

„Policisté velmi kladně hodnotí vstřícnost představitelů jednotlivých obcí, kteří nám pomohli a poskytli prostory a zázemí při zřizování odbavovacích míst na bývalých hraničních přechodech,“ uvedla Javorková s tím, že díky této pomoci si mají novopečení strážci hranic, kteří slouží dvanáctihodinové služby, kde odpočinout. 

Témata:
Přidat názor

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud