Právě zpěvák Michal Bragagnolo, představitel mnoha titulních rolí v celé řadě oblíbených muzikálů (zazářil například jako vikomt Raoul ve Fantomovi Opery anebo jako Alfréd v Plesu upírů) a zároveň sólista Národního divadla, na smutnou událost upozornil prostřednictvím svého facebooku, kde o úmrtí slavného hudebníka Pavla Baxy sdílel článek. Bez jakéhokoliv popisku, text nechal hovořit sám za sebe. Není divu, že se během chvíle dočkal několika smutných emotikon vyjadřujících soustrast...

Pavol Baxa, rodák ze slovenské Kremnice, užívající počeštěné křestní jméno Pavel, působil během své pestré hudební kariéry v celé řadě českých souborů. V komorním sboru České filharmonie – Pražští madrigalisté působil jako umělecký vedoucí, dirigent, zpěvák a instrumentalista, spolupracoval také s Pražským filharmonickým sborem, s Pražským komorním sborem, a dokonce byl sbormistrem Státní opery v Praze. V té samé době Pavel Baxa zvládal i post manažera, varhaníka, cembalisty a tenoristy v orchestru Virtuosi di Praga.

V posledních letech působil jako sbormistr a dirigent v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem, kde spolupracoval se svým synem, šéfem opery a šéfdirigentem Norbertem Baxou (45), a také byl korepetitorem a dirigentem v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Jako tenorista koncertoval i samostatně, a to jak na domácích, tak i na zahraničních pódiích - což s ním má Michal Bragagnolo rozhodně společné.

Závěrečné roky života Pavel Baxa věnoval své rodině, zejména svým vnoučatům, v poslední době byl ovšem již velice nemocný. O jeho skonu informoval širokou veřejnost jeho jediný syn. Smrt si pro Baxu i tak přišla možná až příliš předčasně…

VIDEO: Pavel Vítek (57), Marian Vojtko (47), Jan Kříž (34) a právě pohledný zpěvák Michal Bragagnolo v uskupení 4 Tenoři: Tohle byl jejich první hit!

Video
Video se připravuje ...

Vítek, Vojtko, Bragagnolo a Kříž jsou 4 Tenoři: Jejich první hit! 

Fotogalerie
52 fotografií