Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zachary (†23) se šel zchladit do moře, blízko břehu ho napadl žralok. Zemřel až na sále

Autor: Darina Jíchová - 
8. dubna 2020
12:30

Zachary Rooba (†23) pracoval jako správce v národním parku u Velkého bariérového útesu, v pondělí po směně se šel zchladit do moře. Nedaleko břehů ho ale napadl predátor, Rooba utržil hluboké kousance na noze, paži a hrudi. Zkušený plavec svým zraněním podlehl. „Splnil se mu sen, když se stal správcem parku. Nikdo nebude jako on, jsme poctěni, že jsme mohli být jeho přátelé,“ vzpomínají na Rooba jeho spolužáci a přátelé. Zprávu přinesl list Daily Mail.

Útok se odehrál nedaleko korálového ostrova North West Island, severně od města Gladstone. Mladý správce si šel po směně zaplavat, jak bylo jeho zvykem. „Svou práci a všechno, co s ní souviselo, miloval. Byl to pro něj splněný sen,“ shodují se jeho spolužáci s brisbaneské univerzity Iona College.

Žralok mu potrhal celou pravou stranu těla, nejhlubší rány měl na hrudi, noze a paži. Svědkem útoku byli Roobovi kolegové, kteří se koupali spolu s ním. Ostatní správci ale zvládli vylézt dřív, než žralok zaútočil. Svědkové si nejsou jistí, o jaký druh paryby se jednalo.

Přátelé: Zach byl legenda

„Své práci byl skutečně oddaný, byl to pohodář, lidé ho milovali. Byl plný života a mezi přáteli platil za legendu,“ řekl deníku Daily Mail Australia rodinný přítel. „Kamkoliv přišel, přinesl s sebou dobrou náladu, dotknul se života mnohých lidí, doufám, že teď odpočívá v pokoji. Desítkám lidí po něm zbyla díra v srdci, chybí nám,“ doplnil známý.

„Věříme, že smrt je jen pomlčka, žádná stopka. Zach se na věčnosti připojil ke všem našim absolventům,“ doplnilo vedení Iona College. Podle policie Roobovi kolegové útok viděli, svědci jsou ale natolik rozrušení, že nemohou podat jasnou výpověď. „Čtyři lidé včetně oběti skočili z jejich člunu do vody, chvíli plavali. Tři z nich se vrátili do člunu a čtvrtý zůstal v moři, v tu chvíli došlo k útoku,“ sdělil tisku detektiv Tony Anderson.

I přes rychlou pomoc zemřel

Správci vytáhli Rooba z vody a zavolali pomoc, mladík byl letecky převezen do nejbližší nemocnice. Nakonec svým zraněním podlehl. Jedná se letos o teprve třetí útok žraloka v oblasti u North West Island, žádný z nich ale nebyl smrtelný.

„První pomoc muž dostal hned na místě, našim záchranářům trvalo nějaký čas, než ho stabilizovali. Pak byl letecky převezen do nemocnice Gladstone. Pacient let přežil, nakonec ale zemřel na operačním sále,“ sdělila tisku mluvčí tamní záchranné služby Gabrielle Holmesová.

Zobrazit celou diskusi