Od 12. března, kdy byl vyhlášen nouzový stav, bylo v Praze provedeno téměř čtyřicet tisíc kontrol. A jak je vidět, i v této kritické době se najdou tací, kteří na nařízení kašlou - nebo si je vykládají po svém.

„Ve většině případů se jedná o porušení související s pohybem osob na veřejnosti bez ochranných prostředků dýchacích cest (úst, nosu), jako je např. respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné obdobné prostředky,“ uvádí mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová. S jakými případy se policisté museli v minulém týdnu potýkat?

Některé restaurace vyřešily svoji činnost otevřením výdejního okénka. Přes ně mj. prodávají pivo v kelímku. Zrzavého moku si užívala také skupinka mužů před jednou z restaurací na pražském Chodově. Policisté je napomenuli a muži slíbili, že místo opustí. Po deseti minutách je tam strážníci znovu načapali, jak si vesele holdují alkoholu. „Z tohoto důvodu je oznámili k příslušnému správnímu orgánu pro podezření ze spáchání přestupku,“ popsala Kropáčová.

„Všechny vás nakazím“

Ii páteční kontrola byla velice „výživná“. Po Holešovicích se potuloval bezdomovec (37) bez roušky. Po příjezdu policistů odmítal prokázat svoji totožnost a ještě k tomu nešetřil vulgárními nadávkami. Muž byl převezen na policii, kde se teprve ukázal. „Na služebně začal na policisty plivat a křičel, že má koronavirus a že všechny nakazí. Posléze si dokonce strkal schválně prsty do úst a několikrát se pozvracel. Z tohoto důvodu byl muž zadržen pro podezření ze spáchání trestného činu. Po převozu do speciální karanténní cely byl u něj proveden test na virus covid-19 s negativním výsledkem,“ uvádí Kropáčová. Muži za takové chování hrozí až šest let v base. 

Mával rouškou

Další výtržník a neposlušný občan postával ještě s dalšími lidmi na chodníku poblíž Výstaviště. Tam hlasitě pokřikoval a mával rouškou nad hlavou. Doma se muž (38) prý nudil a mávat rouškou na hlídku mu přišlo velice zábavné, jak sám přiznal. „Policisté osmatřicetiletého muže oznámili příslušnému správnímu orgánu pro podezření z přestupkového jednání,“ tvrdí Kropáčová. 

Chtěl „vzrůšo“

Nadávky a vulgarity si policisté užili s další skupinkou podnapilých lidí na Praze 9. Ti popíjeli alkohol poblíž dětského hřiště. „Po příjezdu hlídek na místo se dva z mužů začali chovat velmi agresivně, jeden z nich si odmítal zakrýt ústa a nos. Poté, co jej policisté upozornili na porušení platných nařízení, je muž začal vulgárně napadat a přirovnával je ke gestapu,“ popisuje Kropáčová. „Dokonce na policisty prskal a vykřikoval, že je v karanténě a že chce nějaké vzrůšo,“ dodává policejní mluvčí.

Protože muž opakovaně neuposlechl výzev policie, aby toho nechal, byl odvezen na policii. Potom, co byl výtržník zkontrolován, zjistilo se, že není v karanténě a že si vše vymyslel.

Nouzový stav v České republice je vyhlášen až do 30. dubna. Do té doby budou lidé ještě muset dodržovat mnohá opatření. Mezi které patří zakrytí úst i nosu anebo omezení na pohybu, kdy by se lidé neměli shlukovat ve skupinkách.

Fotogalerie
46 fotografií