Koncem března se v pražské zoo narodila téměř metráková sloní samička, která si nyní užívá jarního sluníčka. V neděli se poprvé slůně podívalo ven. Do Údolí slonů se vydala v doprovodu své matky Tamary a slonice Janity.

„Téměř po celou dobu se drželo u své matky Tamary nebo slonice Janity. Obě jej bedlivě střežily,“ popisuje první šťastné chvíle sloní celebrity Petr Brandl, kurátor chovu savců Zoo Praha.

Zbytek rodiny slůně pozná časem, až bude větší a silnější. Musí se nejdříve naučit bezpečně se pohybovat ve výbězích. Pak teprve ji čeká šťastné shledání s jejím otcem Ankhorem a sourozenci Rudim a Maxem.

Lemuří dvojčata i malá ovečka

Nejen slůně, ale mnoho dalších se narodilo v Zoo Praha. V pátek 13. března přišla na svět dvojčata lemura. Porodila je osmiletá samice lemura kata Móni. Mláďata byla ráno nalezena očištěná a jak sají mléko od mámy. Pro Móni to nebyl první porod, už loni v pražské zoo přivedla na svět své první mládě. 

Zoo Praha přivítala na svět také malé jehňátko. Původ ovcí domácích lze nalézt už v 9. tisíciletí př. n. l. a není vyloučené, že to může být i dříve. Na počátku procesu domestikace stálo více divokých druhů rodu Ovis.

O krásné zážitky, mezi něž rozhodně patří pohled na nově narozená zvířecí miminka, přišlo mnoho lidí. „Za normálních okolností by zoologickou prošlo během 25 dnů nejméně sto tisíc lidí,“ říká ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Mláďata můžete je podpořit

Přispět na „mláďata nouzového stavu“ můžete jakoukoliv částkou, která začíná na stokoruně. Pokud byste chtěli, zvířecí miminka si můžete i adoptovat. Na to jsou pak stanoveny dané částky, které závisí na tom, jak je chov určitého druhu finančně náročný.

Více naleznete na www.zoopraha.cz/jak-pomoci.

Fotogalerie
24 fotografií