Obrovské pozdvižení vyvolalo video, které na sociálních sítích sdílela napadená dívka Tereza (19). S dalšími třemi kamarády vyrazila k rybníku, čímž porušili nařízení ministerstva zdravotnictví, dle nějž se na veřejnosti nesmí shlukovat víc než dva lidé. Někdo na ně zavolal strážníky, kteří následně přijeli incident řešit.

 

Video začíná tím, jak strážník napřáhne ruku, dívce jednu vlepí a ta následně padá k zemi. „To vám připadá jako profesionální chování?“ oboří se žena na strážníka, ten oponuje, že ho neměla urážet. Co incidentu předcházelo, video neukazuje. „Strážníkovu fyzickému napadení nepředcházela z naší strany absolutně žádná agrese, slovní urážení nebo snad zasahování do jeho osobního prostoru,“ uvedla Tereza. 

Případ šetří inspekce, městská policie se za neprofesionální chování strážníka omluvila a v pondělí s ním rozvázala pracovní poměr. Podle serveru Aktuálně.cz se jedná o strážníka Jiřího Laštovku (50). „Kdyby mě takhle někdo provokoval, řekl mi to samé, co ona mně, a v téhle situaci, kdy člověk neví, co od koho kde chytí, tak bych to udělal znovu,“ řekl serveru.

Dívka ho prý provokovala a urážela se sexuálním podtextem. Podle jeho slov jí ale nedal facku – byl to úder do ramene. „Pořád ke mně lezla. Nevím, co tím sledovala. Už jsem na ni neměl nervy,“ řekl Laštovka s tím, že se chtěl chránit. „Pak vás někdo vyprovokuje poměrně dost lehce. Žiju s tchyní, která je v pokročilém věku. Mám nevlastní dceru, která je v jiném stavu. Nedovolím nějaké dívce, která si myslí, že spasí svět, aby mě ohrožovala,“ vysvětlil serveru. Zvýšená starost o zdraví pramení také ze strážníkovy předchozí zkušenosti – v únoru mu totiž plivla do oka žena se žloutenkou, která odmítala opustit obchodní centrum na Zličíně. 

Zachránil život

Jiří Laštovka, který u městské policie pracoval od roku 1995, dostal z rukou jejího ředitele Eduarda Šustera před třemi lety medaili Za záchranu života. Spolu s kolegou totiž zachránil život 30leté ženě, kterou našli v zimě ležet jen v lehkém oblečení bez známek života na zemi v parku ve Stodůlkách. „Strážníci jí zprůchodnili dýchací cesty a zahájili resuscitaci. Životní funkce se jim podařilo zanedlouho obnovit, uložili ji do stabilizované polohy a svými svršky ji zajistili proti chladu,“ uvedla v červenci 2017 na facebooku městská policie.

Fotogalerie
16 fotografií