Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus bez roušky plísnil vládu a bojí se o úspory. Test na koronavirus měl negativní

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
8. dubna 2020
05:03

Bez roušky přísně na adresu vlády. Bývalý prezident Václav Klaus v rozhovoru v pořadu Blesku Epicentrum poprvé přiznal, že v minulých dnech podstoupil test na nákazu novým koronavirem. Vládním opatřením, které ministři kvůli pandemii zavádějí, prý příliš nerozumí. Stát by měl podle někdejší hlavy státu, premiéra a ministra financí spíš šetřit, než lidem slibovat náhrady a kompenzace v takové míře. Obává se také, že pandemie může lidem znehodnotit jejich dosavadní úspory - v podobě inflace.

Rozhovor vedl bývalý prezident ze svého zázemí v Praze 6, kde sídlí Institut Václava Klause. Roušku si ale nenasadil, jak zní nařízení vlády. Prý k tomu neviděl důvod.

„Mám ji tady,“ ukázal Václav Klaus roušku na kameru. Zase ji ale odložil na stůl. „Myslím, že vláda nenařizuje, abych v roušce spal, nebo jedl, nebo se sprchoval. Jsem tady sám v tomto sálku opuštěného Institutu Václava Klause, nemám, koho bych nakazoval. A nevím, kdo by chtěl nakazit mě,“ zdůvodnil, proč si nechrání obličej.

Covid-19 mění podle bývalého prezidenta celou společnost. „Jde o krizi zdravotnicko-medicínskou a druhá věc je, že čelíme krizi ekonomické a krizi blížící se krizi společenské,“ míní Klaus.

Zápatka, která nás omezí? 

Sám se navíc obává, že řada opatření, která se kvůli pandemii zavádějí, zůstanou nenápadně v platnosti i dál. Ekonomové tomu prý říkají efekt zápatky.  

„Ano, máme strach, že to, co se teď děje, ta opatření, která se teď zavádějí, nebo se budou zavádět, že už se těžko budou vracet zpátky a že různé společenské síly a skupiny je můžou mít na vždy zájem udržet,“ myslí si bývalý prezident.

Video  Klaus: „Koronaviru se nebojím.“ Přesto se nechal testovat, výsledek byl negativní  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Krize ale takové změny ve společnosti podle Klause jen urychlila. Sám je vnímal v řadě oblastí ekonomiky. „Koronavirus nás napadl ve velmi špatné, nešťastné chvíli, kdy to kyvadlo s velkou silou útočilo na svobodu trhu, na volné tržní vztahy, na svobodu firem.“ Pak je tu podle Klause také dimenze osobnostní svobody, která může být narušena například takzvanou chytrou karanténu. „To je obrovské vítězství něčeho, co myslím, že u nás nezavádí Čína, to si zavádíme sami. Spolu s koronavirem si dovážíme čínský systém sledování lidí, to vidím jako děsivé změny, které mě naprosto drtí,“ posteskl si Klaus.

To, že není v těchto dnech slyšet Evropská unie, euroskeptika Klause prý příliš nepřekvapuje. „Od Evropské unie jsem nečekal nikdy nic a nečekám ani nyní. Tak mně vůbec nevadí, že nekoná a nejedná.“

Rozpaky ekonom a také první polistopadový ministr financí neskrývá nad ekonomickými opatřeními vlády. Ministři toho podle Klause slibují až příliš. Stát by měl podle něj ale především šetřit.

„Je to duch doby, který je nemožný, nesnesitelný, neúnosný, protože, když se současně neříká, kdo všechny tyto výdaje, kompenzace, úlevy z jakých zdrojů zaplatí a z jakých zdrojů se to může udělat, tak je to naprosto nerozumné a hloupé uvažování.“ Jako vatu vidí Klaus například plánované výdaje na armádu.

Chybí koncepce

 „Jádro mé kritiky začíná teď po měsíci, řekněme, toho nouzového stavu, kdy bychom chtěli od vlády slyšet něco jiného než restriktivní opatření ano, či ne, karantény ano, či ne. Nevidím koncepci dlouhodobého řešení a hlavně musím protestovat jako bývalý ministr financí, že se vláda při té rozpočtové otázce na vše dívá jen v jednom směru. Více, více, více rozpočtových výdajů a nezabývá se tím, kde a co je třeba škrtnout,“ vyčítá vládě Klaus, podle kterého v kabinetu ale k těmto krokům chybí dostatečně kompetentní lidé. „Vláda řeší mikrověci – ale uniká koncepční plán. Nemá na něj čas a myslím, že na něj nemá ani osobnosti,“ byl kritický k vládě Klaus ze své kanceláře v Praze 6.

Rarášek v inflační čepičce

Klaus nevěří tomu, že by vláda chtěla kvůli rychlému zažehnání krize, která nás bude v ekonomice prý dusit dlouho, zvyšovat nějaké daně. Že se nebudeme mít ale v příštích měsících tak dobře, jako jsme se měli doposud, je ale víc než jasné.

„Opasky nám utáhl tento koronavirus. Teď jde jen o to, jestli přijmeme, že se takto opasky utáhly, a uděláme si tam ještě jednu dírku,“ narážel Klaus na utahování opasků, o kterých se mluvilo právě za jeho vlády.

Největším strašákem bude podle Klause ale inflace. Ta může znehodnotit i všechny úspory, které jsme si v dobrých letech nastřádali.

„Hrozbou může být opět inflace, která znehodnotí všechny možné dluhy i dluh státu i úspory veřejnosti a obyvatel. Ten rarášek v inflační čepičce se teď podle mě někde v utajení raduje,“ míní Klaus.

Sám odmítá sliby premiéra Babiše, který se ve vysílání Blesk Zpráv dušoval, že podle vládního programového prohlášení dodrží slib učitelům, kterým mají vzrůst platy až na 45 tisíc korun a důchodci mají mít ve volebním roce 2021 průměrnou penzi 15 tisíc korun.

Sliby nemají cenu

„Myslím, že dnes na jakékoli zvyšování něčeho není, v éře škrtání a ubírání k naslibování těchto věcí. Jestli to někdo dělá, tak myslím, že vůbec netuší a nechápe, o co nám jde. Slibovat někomu teď zvyšování platů, to ať fakt nikdo nahlas neříká,“ zlobil se Klaus nejen na vládu, ale také opozici, která chce zas více přihazovat jiným skupinám.  

Zmínil také apel rektora Karlovy univerzity Tomáš Zimy, podle kterého by měla vláda zrušit většinu opatření a přestavit strategii jak dál. „Já si to myslím dávno,“ podpořil Zimu bývalý prezident.

Na testech v nemocnici

Zatímco současný prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš se dosud nenechali na přítomnost koronaviru testovat, protože k tomu nevidí důvod, bývalý prezident už test podstoupil. V Epicentrnu Blesk Zpráv přiznal, že hrozba nákazy kroužila i okolo něj.

Video  Miloš Zeman: Testovat jsem se nenechal. Bojí se o zdraví?  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

„Necítím se zdravotně hůř než prezident Miloš Zeman, těším se, že nám snad od čtvrtka povolí hrát tenis, že si vezmu do ruky raketu. V tomto smyslu se nijak ohrožen necítím. Nicméně nedaleko někde vzniklo nějaké podezření, z koronavirové nákazy, takže jsem asi před třemi nebo kolika týdny byl na testu v Ústřední vojenské nemocnici a bylo prokázáno, že žádný problém se mnou není,“ přiznal Klaus. Jestli byl možnou nákazou zasažen někdo z jeho nejbližších spolupracovníků, nebo člen ochranky, už ale prozradit nechtěl.

Veletoč Prymuly 

Sám podle svých slov souhlasí s myšlenkou náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, kterému chce prezident Zeman propůjčit nejvyšší státní vyznamenání, a sice možnost takzvaného promořování nákazou část společnosti.

Klaus ale nechápe Prymulovu otočku, protože ještě nedávno takovou možnost, o které mluvil například kardiochirurg Jan Pirk, odmítal.

„Fandil bych tomu, čemu se tak podivně říká promoření, ale mě na tom zajímá úplně jiná věc. Kde se u pana Prymuly udál a na základě jaké nové informace nebo nových dat ten jeho neuvěřitelný veletoč, který předvedl svým nedělním výrokem. Říkal něco jiného, než říkal předchozí čtyři týdny, to je pro mě překvapivé. A tento veletoč na hrazdě by měl pan Prymula lidem vysvětlit daleko zásadně, než jak to vysvětlil teď,“ dodal Klaus.

Evka4 ( 8. dubna 2020 13:43 )

Zlodějského, namyšleného a arogantního Klause bytostně nesnáším. Už to, že mluví s tou nezakrytou držkou je na ránu po tlamě. Hnusák ODSáckej. Do smrti zůstane kriplem a ještě se stačil rozmnožit. Fuj tajxl.

spania ( 8. dubna 2020 12:33 )

Nemyslím si,že vláda řeší mikrověci.Řeší především vážný zdravotní problém,který zasáhl celý svět a chce nás co nejlépe ochránit.A proto zavádí taková opatření,což pan Klaus nechápe.Při jeho vzdělání a inteligenci bych čekala jiné názory včetně toho slavného promořování lidí,kterému nás chtěl vystavit pan Prymula.Možná by si takoví jedinci,kteří po tom touží,mohli jít jako první stoupnout do fronty.

bullshit ( 8. dubna 2020 12:22 )

Souhlasím, jen s dodatkem, že nyní se také chudým stále bere a dává se poctivě zbohatnuvším miliardářům a oligarchům, obklopeným PR agenturami a vychcanými advokáty v podobě státních zakázek a obřích dotací.

Evelina56 ( 8. dubna 2020 10:54 )

Klausovi jde prý nejvíce o inflaci-hlavně o všechny úspory, které jsme si v dobrých létech nastřádali.Snad mluví o sobě,co jsem si nakradl.

hahans ( 8. dubna 2020 09:55 )

Je velice běžné, když jde o osobní zájmy, tak to kamuflovat všeobecným blahem aby to tak neřvalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa