Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vysílali jsme: Hamáček o cestování z Česka a novinkách pro pendlery

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. dubna 2020
13:54
Autor: sova, ČTK - 
7. dubna 2020
12:50

Lidé, kteří po uvolnění pravidel pro vycestování překročí hranice ČR, budou muset až na výjimky do povinné čtrnáctidenní karantény. Na tiskové konferenci to řekl ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Návrh, podle kterého budou lidé moci v odůvodněných případech vycestovat za hranice po 14. dubnu, v pondělí schválila vláda. Opatření má platit po dobu trvání nouzového stavu, o jehož prodloužení dnes rozhoduje Sněmovna.

Hamáček upozornil, že opatření neznamená, že by Česko otevíralo hranice. Mezi odůvodněné případy patří například služební cesta, návštěva lékaře či příbuzného. Důvody vycestování budou na hranicích kontrolovat policisté.

„Stále ovšem platí to, že jsou státní hranice uzavřené. Nevydáváme víza a stále je v platnosti zákaz vstupu osob z cizích zemí do republiky. Až na výjimky, jako je mezinárodní doprava, servis kritické infrastruktury nebo nějaké humanitární či mimořádné situace,“ řekl ministr vnitra a šéf ÚKŠ Jan Hamáček (ČSSD).

Kdokoliv vycestuje z ČR a splní tato přísná kritéria, tak bude po návratu povinně umístěn do 14denní karantény,“ dodal Hamáček s tím, že policie vede přesnou evidenci osob na výstupu a vstupu osob do České republiky a má o nich tak přehled.

Hamáček: Chtěli jsme to volnější, zdravotnictví bylo proti

Podle Hamáčka se změní také pravidla pro tzv. pendlery. V zahraničí budou muset zůstat dva týdny místo původních tří, poté bude muset být v Česku dva týdny v karanténě.

„Nadále platí, že umožníme překračování hranic bez povinnosti karantény těm pendlerům, kteří pracují ve zdravotnictví, sociálních službách a jsou součástí IZS na druhé straně hranice. Nově to platí i pro pracovníky kritické infrastruktury,“ řekl vicepremiér.

„Pro ostatní pendlery jsme situaci upravili na systém dva týdny v práci, dva týdny doma. Jako ministerstvo vnitra jsme navrhovali trochu jiný režim, chtěli jsme to vce rozvolnit za předpokladu, že ti lidé budou schopni doložit certifikát o bezinfekčnosti. Nicméně toto bylo zamítnuto ministerstvem zdravotnictví a my toto odborné stanovisko respektujeme," vysvětlil změnu Hamáček a dodal, že si uvědumuje, že stále nejde o ideální řešení. Podle něj jde ale o „maximum možného".

V platnost úprava vejde po Velikonocích

Upřesnil také, že nový režim začne fungovat od úterka 14. dubna. Nyní zatím do Velikonoční neděle 12. dubna trvá až na výjimky zákaz vycestování obyvatel České republiky stejně jako zákaz vstupu cizinců do Česka.

První zákaz cestování přes hranice kabinet přijal s účinností od soboty 14. března, týkal se jen vymezených rizikových zemí. Už o dva dny později, tedy od pondělí 16. března, restrikci rozšířil na všechny státy.

buban ( 7. dubna 2020 22:35 )

No, pokud máte např.ve Vídni děti/vnuky, jako my, soudem příznačný styk s nimi, navíc probíhá řízení o svěření dětí do péče otce, tak zavírání hranic v těchto případech je totální nesmysl.

krapotkin ( 7. dubna 2020 19:21 )

A co posranci, kteří si za nám ukradené peníze chystají výlet do Grónska ?

bosbosbo ( 7. dubna 2020 17:10 )

koronavirus ( 7. dubna 2020 17:03 )

další závistivec který už se už jednou v životě dokázal podívat s maminkou do prahy na matějskou

frantacizek ( 7. dubna 2020 16:52 )

a striktně chránit rizikovky, ne, jak Andrej pouští motyle, že seniory je třeba chránit a pak v druhé větě, že je nechce izolovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa