Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech měl oloupit zlatníka a vzít jeho děti jako rukojmí: Soudit ho budou v Rakousku

Čech měl oloupit zlatníka a vzít jeho děti jako rukojmí: Soudit ho budou v Rakousku.
Čech měl oloupit zlatníka a vzít jeho děti jako rukojmí: Soudit ho budou v Rakousku.  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: rc - 
7. dubna 2020
12:46

Vrchní soud rozhodl o vydání Čecha do Rakouska, kde bude souzen z loupeže a únosu rodiny zlatníka v obci Koppl u Salcburku. Dvaačtyřicetiletý muž se měl vloupat spolu s dalšími dvěma spolupachateli do jejich domu, kde měli zlatníka zbít a ženu svázat. Poté je měli vzít jako rukojmí.

V listopadu loňského roku zadržela zásahová jednotka v Praze 9 dvaačtyřicetiletého muže, na nějž byl vydán evropský zatykač. Dvaačtyřicetiletý Čech se měl v srpnu téhož roku se dvěma komplici vloupat do domu zlatníka v rakouském městě Koppl, které leží poblíž Salcburku. V té době byl zlatník se svou manželkou, dvěma dětmi a vychovatelkou. „Zadržela ho zásahová jednotka, protože bylo podezření, že se jedná o nebezpečného pachatele,“ uvedl tehdy mluvčí policie Jan Daněk pro Novinky.cz.

Maskovaná trojice mužů ozbrojená střelnými zbraněmi měla zlatníka podle informací Novinky.cz zkopat na podlaze, jeho manželku svázat a z trezoru vzít cennosti v hodnotě 150 500 eur (cca 4,1 milionu korun).

Ve snaze zničit stopy dům zapálili a rodinu vzali s sebou jako rukojmí. Podle již zmíněného zpravodajského webu pachatelé chtěli, aby jim rukojmí vydali cennosti z trezoru z obchodu v Salcburku, ovšem porouchalo se jim auto, a tak rodinu nechali u lesa. Kolemjdoucí jim pak přivolali pomoc.

Rakouským kriminalistům se později podařilo zjistit, že jeden z pachatelů je nejspíš Čech, a rakouské úřady žádaly, aby byl vydán k tamnímu soudu.

Muž se tomu bránil s tím, že neumí německy a nezná tamní úřady. Navíc uváděl, že má důkaz, že byl v době spáchání činu v Praze. Nicméně Vrchní soud v Praze nakonec rozhodl, že rakouské žádosti vyhoví. Případný trest si muž posléze odpyká v Česku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání