Chemici Hana a Dalimil Dvořákovi podporují mladé vědce prostřednictvím své nadace Experientia. V roce 2020 na podporu mladých vědců věnovali 200 milionů korun. Část finančního obnosu pocházela z licenčních poplatků za antivirové látky, které Hana Dvořáková spoluvyvíjela ve skupině Antonína Holého v Ústavu organické chemie a biochemie Československé akademie věd.

„Manželé Dvořákovi dříve do nadace vložili 16,5 milionu korun.V letošním roce do nadace Experientia věnovali úctyhodných 200 milionů korun,” uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v odůvodnění. Doplnil, že udělení čestného občanství má být projevem úcty k jejich působení v oblasti vědy.

Dvořákovi podporují také další veřejně prospěšné projekty. Dlouhodobě spolupracují s neziskovou organizací Člověk v tísni nebo podporují nadaci Via či české filharmoniky, dodal Hřib.

Bojovník proti nacismu

Generálmajor Miloslav Masopust se zúčastnil Slovenského národního povstání a spolu s dalšími jednotkami zastavoval postup fašistických vojsk v Dukelském průsmyku, uvedl primátor. Miloslav Masopust se narodil 26. září 1924 na Volyni v obci Český Straklov. V roce 1944 vstoupil do Československého armádního sboru. Na základě návrhu vlády České republiky byl v roce 2005 jmenován prezidentem republiky Václavem Klausem do hodnosti brigádního generála. Prezident Miloš Zeman jej v loňském roce jmenoval generálmajorem.

Fotogalerie
7 fotografií