Současná opatření je nepustí přes mosty na řece Olši. A stýská se jim. „Chybíš mi, Čechu!“, „I ty mně, Poláku!“ dočítají se lidé v Českém Těšíně i v jeho polské polovině. Vzájemný stesk zhudebnila českotěšínská kapela Izabel v písni Dva břehy.

Chybí rodina i přátelé

Právě členové kapely byli mezi prvními lidmi, kteří začali transparenty vyvěšovat. „S nápadem přišel Dominik Folwarczny, kytarista kapely,“ popsala manažerka kapely Katarzyna Kulatá. A důvod?

„My Těšíňáci bereme město jako celek a teď nám ta druhá polovina chybí. Nemůžeme se potkávat s kamarády, navštívit rodinu, zajít do oblíbených kaváren nebo jen tak na procházku. Těšíme se, až se ve zdraví znovu sejdeme,“ dodala Kulatá.

Skladba má úspěch

Poselství skladby ještě umocnilo hostování muzikanta Bogdana Bartnického, Čecha dlouhodobě žijícího v Polsku, který se nemůže do české části města dostat za rodinou ani do své firmy. Během pouhých tří dnů dosáhl klip přes 40 tisíc zhlédnutí na YouTube. „Příjemně nás to zaskočilo,“ nezastírá kapela Izabel. Ke zhlédnutí ZDE

Lidé jsou ze skladby nadšeni. „Zastesklo se a zároveň zahřálo. Gratuluji ke skvělému songu. Díky připomenutí, jak jsme si blízko a momentálně tak daleko,“ zní jedna z reakcí na profilu kapely.