Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Peníze od cestovek za zrušené zájezdy do září 2021 neuvidíte, schválila vláda

Aktualizováno -
6. dubna 2020
18:42
Autor: ČTK, vei - 
6. dubna 2020
14:45

Tuzemské cestovní kanceláře (CK) budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy na rovnocenné cesty. Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit tzv. ochranná doba. Klienti, kteří do tohoto data poukaz nevyužijí, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh. Poukazy budou moci odmítnout senioři, zdravotně postižení nebo nezaměstnaní. Návrh zákona schválila dnes vláda, tento týden ho bude projednávat Sněmovna. Na tiskové konferenci to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Poukazy budou chráněny zárukou pro případ úpadku CK. Vydávány budou muset být bez doplatku. Poukaz místo hotovosti musí být nabídnut bez poplatku na rovnocenný zájezd. Pokud to nebude možné a ochranná doba skončí, CK bude muset klientovi uhradit veškeré zaplacené zálohy. Hotovost CK bude muset lidem vrátit i v případě, že náhradní zájezd v ochranné době nevyčerpají, a to nejpozději do 14 dnů od skončení ochranné doby.

Poukazy může odmítnout zranitelná skupina klientů

Poukaz budou moci odmítnout lidé spadající do tzv. zvláště zranitelných skupin. Patří k nim senioři nad 65 let, zdravotně postižení, nezaměstnaní, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené či lidé, kteří nemohou kvůli koronaviru pracovat.

Lidé, kteří si koupili zájezd s odjezdem do 31. srpna, ale nebudou ho chtít absolvovat kvůli obavám o své zdraví nebo ztrátě zaměstnání, mohou rovněž CK požádat o vydání poukazu. Za běžných podmínek by museli při jeho zrušení uhradit storno poplatky.

Ministerstvo pro místní rozvoj zhruba před dvěma týdny uvedlo, že CK mohou klientům za zrušené zájezdy kvůli koronaviru nabízet poukazy místo zaplacených záloh. CK ale požadovaly, aby byla tato možnost měla oporu v legislativě.

„Asociace českých cestovních kanceláří a agentur obecně vítá, že Česká republika konečně následuje jiné evropské země a přijímá právní rámec řešící současnou tíživou situaci cestovních kanceláří a jejich zákazníků. Legislativní ukotvení mechanismu poukazů bylo od počátku vyhlášení stavu nouze naší ústřední snahou, přetavení tohoto požadavku do podoby konkrétního návrhu zákona proto vnímáme jako pozitivní signál ve smyslu pomoci cestovním kancelářím a agenturám,“ uvedla na dotaz ČTK výkonná ředitelka Asociace Tereza Picková

Na pražském letišti začalo ve středu 1. dubna platit nařízení, které zakazuje let do a z České republiky. Na pražském letišti začalo ve středu 1. dubna platit nařízení, které zakazuje let do a z České republiky. | Blesk:David Malik

Asociace hotelů a restaurací a Svaz léčebných lázní ČR připravily záchranný plán cestovního ruchu v ČR. Kromě legislativní podpory vydávání poukazů nejen CK, ale i hotely a dalšími poskytovateli služeb, by vláda podle plánu v době do dvou měsíců po konci nouzového stavu měla sjednotit sazby DPH u služeb v cestovním ruchu na deset procent. Odpuštěna by měla být platba daně z příjmu právnických osob za celý letošní rok všem podnikatelům v cestovním ruchu.

Dostálová: Chceme, aby lidé nepřišli o peníze

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová vysvětlila Blesk Zprávám některé kokrétní body, které návrh obsahuje.

Jak to bude se stornem pro nemocné a lidi nad 65 let?

To návrhu zákona stále je. Tato možnost platí pro znevýhodněné skupiny, mezi které patří například ti, co jsou evidovaní na úřadu práce, senioři, maminky na mateřské či rodičovské dovolené, zdravotně postižení a tak dále. Ti musí dostat peníze zpět hned.

I ve stávajících smlouvách k zájezdům jsou pravidla pro jejich storna. Na to už nebudou mít klienti nárok?

To je potřeba rozdělit podle paragrafů. Pokud to bylo zásahem vyšší moci, což je pandemie, tak mohou cestovní kanceláře nabídnout voucher. Pokud ho klient do 31. 8 2021 nevyužije, tak má nárok na vrácení peněz.

Pokud to je ale jiný důvod, tedy nejedná se o zásah vyšší moci, tak se na tyto případy stahují běžné paragrafy, které se používají dnes. To znamená i se storno poplatky.

Pokud vás cestovní kancelář nemůže kvůli zásahu vyšší moci dopravy na smluvený zájezd, tak máte nárok na vrácení peněz bez stornopoplatků. Tímto návrhem dáváme lidem možnost, aby o tyto peníze nepřišli, a mají proto možnost si vybrat zájezd do 31. 8. 2021.

Pokud se teď lidé bojí létat, nebo se bojí o to, že je nepustí z práce, že nedostanou volno a tak dále, tak mohou zájezd zrušit, ale nemají nárok na vrácení stornopoplatků.

Jak řešíte situaci s cestovními agenturami?

Cestovní agentury jsou vázané provizí na cestovní kanceláře. Protože nejsou ze zákona nijak pojištěné, tak jednáme především s cestovními kancelářemi. Snažíme se domluvit, že pokud budou dávat lidem vouchery, tak ať dávají cestovním agenturám provize i z nich. To už prý ale běží. Pro nás je to ale vztah mezi dvěma podnikatelskými subjekty a do toho nemá stát už zasahovat. 

rebelldan ( 9. dubna 2020 09:33 )

Co mají cestovky na účtech? Za vybrané zálohy uhradili letenky, permity, vyřízení víza apod. Hromada věcí je vázána na konkrétní jméno a tyto platby jim nikdo nevrátil. Až budou vracet celou částku klientovi, tak si s letenkou, s účty za víza a za permity (vstupy na konkrétní jméno) na pana Nováka můžou akorát vytapetovat kancelář. Cestovky mají jediné štěstí, že všichni jejich zaměstnanci pracují zdarma a marže je vyšší než celková cena zájezdu.

Amant ( 7. dubna 2020 01:26 )

Pěkně ať to propadne státu. Jsem rád, že bude konec rozezranosti a blahobytu. Jednou to muselo skončit a začít zase od znovu. Škoda, že se toho Komunisti nedožili. A hranice uzavřít na trvalo, výjezd a vjezd pouze na povolení kromě zásobování. Případně dovolená s ROH.

Bleskoska ( 6. dubna 2020 21:56 )

Jako by už u nás hafle cestovek nekrachly. To lidi ty prachy neuvidí a dovolené se nedočkají, nebo takové, kteoru vezmou jen proto, aby ty prachy nepropadly cestovce. Když někdo zemře, tak pozůstalí budou vymáhat po cestove peníze za cestu, kterou už mrtvý nenastoupí? Toje teda opravdu potřeštěné rozhodnutí. Co má co Vláda vstupovat do obchodu mezi dvěma stranami? Když, tak soudy, ale Vláda ne. To zase bude pastva pro advokáty.

mim33 ( 6. dubna 2020 19:12 )

Kdo dává tu záruku pro případ úpadku? Zaplatíme to opět všichni ze státního?

chachacha ( 6. dubna 2020 18:40 )

Nauč se pořádně číst, trubko. "Poukazy budou chráněny zárukou pro případ úpadku CK."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa