Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ženy v první linii, děkujeme! Seznamte se s hrdinkami a zjistěte, kde teď berou sílu

7. dubna 2020 | 06:00

Oslovily jsme ženy ve zdravotnictví a vědě, které se s nebezpečím koronavirové nákazy setkávají dnes a denně v první linii. Poznejte tváře těchto hrdinek a zjistěte, co je teď nejvíc trápí a kde berou sílu pokračovat v práci.

Vědkyně, lékařky, zdravotní sestry a sociální pracovnice čelí v těchto dnech nebývalému tlaku. „Upřímně, už jsem si také pobrečela,“ odpovídá Lucie Kramešová na otázku, kde teď bere sílu. Pracuje jako vrchní sestra interního oddělení Nemocnice Na Bulovce, kde přibývají pacienti s koronavirem. K duševní pohodě jí teď pomáhá hlavně sport a rodina.

V první linii: Co je nejtěžší a jak to zvládnout?

Co všechno ještě musí ženy v první linii zvládat? Tak třeba chodit v ochranném obleku, který je neprodyšný. Dýchat přes respirátor, kvůli kterému občas bolí hlava. Dlouhé pracovní dny i víkendy, obrovské množství informací, které je potřeba vyhodnotit, neustálá improvizace. 

Velmi náročná je pro mě volba, jestli v případě uzavření našeho domova pro seniory do karantény zůstat doma a pečovat o dceru, nebo si na dva až tři týdny zajistit hlídání a zůstat uzavřená na pracovišti, kde bude potřeba každá ruka a noha,“ konstatuje Mirka Šiváková, sociální pracovnice v domově pro seniory U Biřičky. 

Každý má v sobě veliké množství sil, jen je musí umět najít,“ vzkazuje Romana Bohuslavová z Akademie věd ČR. Tato vědkyně pracuje v tzv. infekčním týmu, který izoluje ribonukleovou kyselinu ze stěrů nosohltanu testovaných lidí. Zjistěte, jak během koronavirové krize hledají energii ženy v první linii a s čím vším ještě musí každý den zápasit.

Projděte si fotogalerii a seznamte se s hrdinkami z první linie. 

Autor: taj