Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Najednou jste přišli o čich? Tak rozhodně do karantény! Český odborník popsal, jak vir útočí

Profesor Jan Plzák vysvětlil, jak koronavirus poškozuje čich.
Profesor Jan Plzák vysvětlil, jak koronavirus poškozuje čich.  (Autor: archiv Blesku, FN Motol)
Autor: Iva Dvořáková - 
7. dubna 2020
05:02

Může být náhlá ztráta čichu a chuti také příznakem nákazy koronavirem? Ano. To tvrdí přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol prof. MUDr. Jan Plzák. Podle něj o tomto příznaku už informovali odborníci z řady zemí, kde koronavirová epidemie probíhá.

Můžete potvrdit, že ztráta čichu provází onemocnění koronavirem? 

Podle dostupných analýz dat z Asie a narůstajícího množství pacientů zejména v Itálii, ve Španělsku, Velké Británii a v USA je zjevné, že ztráta nebo zhoršení čichu a ztráta chuti jsou zásadními příznaky spojenými s nákazou covid-19.

Přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol prof. MUDr. Jan Plzák vysvětlil, jak koronavirus bere čich. Přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol prof. MUDr. Jan Plzák vysvětlil, jak koronavirus bere čich. | FN Motol

Co je příčinou ztráty čichu a chuti v těchto případech?

Obecně patří mezi nejčastější příčiny úplné nebo částečné ztráty čichu viry, které způsobují infekce horních cest dýchacích, často označované jako „nachlazení“. K nim se právě skupina koronavirů řadí. Viry mohou ovlivnit čichovou funkci několika způsoby. Vyvolají například zánět nosní sliznice. Ten může omezit přístup vdechovaného vzduchu do oblasti stropu nosní dutiny, kde se nachází specializovaný čichový epitel, a narušit vnímání vůní. Nebo virus přímo napadne a poškodí buňky čichového pole ve stropu dutiny nosní. Další možností je poškození nervové dráhy, kterou jsou čichové vjemy vedeny z nosu do čichového centra v mozku. Protože se na vnímání chuti významně podílí i čichové vjemy, bývají často při poruše čichu postiženy i vjemy chuťové.

Přichází ztráta čichu spolu s ostatními příznaky?

„Tyto příznaky se často vyskytují u pozitivně testovaných pacientů, kteří neměli žádné jiné potíže. Pokud se ztráta čichu objeví náhle, a není spojena s jinými onemocněními nosu nebo vedlejších dutin nosních, jako jsou například rýma s nosní neprůchodností atd., jedná se o vysoké riziko koronavirové infekce. Pacienti se ztrátou čichu bez dalších příznaků mohou patřit mezi tzv. skryté přenašeče onemocnění.

Mají tito lidé navštívit lékaře?

„Pacienti by nyní neměli navštěvovat svého praktického lékaře či ORL specialistu jen kvůli ztrátě čichu. Tedy samozřejmě pokud nemají jiné dýchací obtíže nebo problémy, které vyžadují lékařskou péči.

Je ztráta čichu zařazena mezi příznaky, kvůli nimž je třeba pacienty na covid-19 testovat?

Tito pacienti zatím bohužel nesplňují současná kritéria pro testování nebo karanténu. I když může být náhlá ztráta čichu způsobena i jinými viry, domnívám se, že je rozumné v současné pandemické době předpokládat, že příčinou je covid-19, dokud to není vyloučeno testováním. Doporučuji proto, aby pacienti, u kterých se nově objeví ztráta čichu bez zjevné příčiny, dodržovali současné pokyny pro karanténu. To platí také pro jejich spolubydlící.

Video  Miloš Zeman: Testovat jsem se nenechal. Bojí se o zdraví?  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Více o příznacích nákazy koronavirem čtěte ZDE >>>

Uživatel_5418016 ( 7. dubna 2020 10:55 )

Protože je pylová sezóna vy hlupáčku. Teď má náhlou ztrátu čichu každý druhý. Taky byste vyhodil zbytečně testy na tisíce lidí s normální rýmou, která k příznakům covid nepatří. Nemůžu věřit, že je potřeba to někomu vysvětlovat.

Greinfild ( 7. dubna 2020 08:57 )

K takovymu cigošovi bych nikdy nešel...

boier ( 7. dubna 2020 08:52 )

Pokud ty příznaky jsou , proč netestoval???

Greinfild ( 7. dubna 2020 07:46 )

To je magor....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa