Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Česko, jak ho neznáte: 6 NEJ vodopádů z naší země

/
  • Vybrali jsme pro vás top šest vodopádů v České republice!
    4. května 2020 ● 10:04

    Víte, že se naše země může pochlubit více než stovkou větších i menších vodopádů? Vybrali jsme šest NEJ, jež rozhodně stojí za vidění! Ostatně, přesvědčte se sami…

  • 1.

    Nejvyšší

    Pančavský vodopád v Krkonoších

    Nachází se v Krkonoších asi kilometr jižně od Labské boudy. Nejvyšší vodopád v ČR (148 m) se v několika stupních řítí skalnatým srázem z hrany Pančavské louky na dno Labského dolu. Z takzvané Ambrožovy vyhlídky je krásný výhled nejen na vodopád, ale také na Kozí hřbety, Kotel a Lysou horu.

    Pančavský vodopád
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Nejdivočejší

    Bílá Opava v Hrubém Jeseníku

    Cesta kolem vodopádů Bílé Opavy pod Pradědem, nejvyšší horou Jeseníků i Moravy, patří k náročnějším. Překonává údolí lávkami a žebříky, v některých místech jsou i řetězy pro přidržování. Divoké peřeje, kaskády a obří hrnce ale za trochu námahy stojí. Šest kilometrů dlouhá trasa vede z Karlovy Studánky.

    Vodopády Bílé Opavy
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Nejromantičtejší

    Rešovské vodopády v Nízkém Jeseníku

    Rešovské vodopády na říčce Huntavě nedaleko Rešova tvoří asi 200 m dlouhá a 10 m široká kaňonovitá soutěska, jejíž stěny se tyčí do 20metrové výšky. Nejhezčí výhled na romantickou přírodní scenerii je z altánu v lese. Nad vodopády najdete ještě zříceniny rešovského hrádku a skálu Čertova stěna.

    Rešovské vodopády
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Nejskrytější

    Trenckova rokle na Vysočině

    Tato divoká, příkrá a na Vysočině zcela ojedinělá soutěska, připomínající spíš krajinu Slovenského ráje, získala jméno podle krvelačného barona Trencka, který se zde údajně ukrýval před hněvem Marie Terezie. Na potoce tekoucím z obce Drahonín vznikla řada kaskád a vodopádů. Nejvyšší má čtyři metry. 

    Trenckova rokle
    Autor: archiv Blesku

  • 5.

    Nejlázeňštější

    Mattoniho vodopád v Kyselce

    Znovuobnovený umělý vodopád, který si za svým domem nechal postavit Jindřich Mattoni, se nachází v parku bývalých lázní Kyselka. Nejvyšším bodem je uměle vytvořená jeskyně. V ní najdete ve »skále« usazené pítko s malým kamenným lavorem. Napájí ho nedaleký minerální Ottův pramen.

    Mattoniho vodopád
    Autor: archiv Blesku

  • 6.

    Nejpřekvapivější

    Pekelský vodopád v Ústí nad Labem

    Nekorunovaným městem vodopádů u nás je, pro někoho možná překvapivě, Ústí nad Labem. V jeho okolí jich objevíte desítky. K nejpůsobivějším patří Pekelský na stejnojmenném potoce u osady Mlýniště. Voda zde padá ze sedm metrů vysoké čedičové skály a vytváří »pekelně« krásnou podívanou. 

    Pekelský vodopád
    Autor: archiv Blesku

  • 7.

    Galerie

    Fotogalerie
    13 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

reflexx: Na fotkách pěkný, v reálu ovšem ve většině případů čůrek, ke kterýmu nemá moc význam se plahočit. Leda po velkých deštích nebo oblevě/tání po na sníh bohaté zimě, což je v poslední době jaksi dost vzácný jev.

(04. 05. 2020 11:45)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy