Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dva domovy seniorů na Zlínsku hlásí nákazu: Téměř 400 lidí v ohrožení. Čunek řekl víc

Autor: ČTK, Mii - 
4. dubna 2020
19:36

I když se tomu celé Česko snaží všemi silami zabránit, stejně se to opět stalo. Nákaza covid-19 se rozšířila do dalších domovů seniorů. Koronavirus potvrdily testy u dvou klientů domova pro seniory v Lukově na Zlínsku, nemocná je také kuchařka podobného zařízení v Nezdenicích na Uherskohradišťsku. Klienty i personál obou zařízení čekají testy, sdělil hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). V Lukově budou nakažení od ostatních seniorů izolováni v samostatných jednolůžkových pokojích.

„V Lukově je to vážná věc, protože je tam více než 200 klientů. Dva z nich jsou v tuto chvíli nakažení. Snažíme se v domově vytvořit bariéru několika pokojů, které budou jednolůžkové, a tam bude karanténa,“ uvedl hejtman.

Kraj podle něj zatím neuvažuje o stěhování nakažených lidí z domova pro seniory do nemocnice nebo jiného sociálního zařízení. Vyčlenit v nemocnicích na území jednotlivých krajů 60 lůžek pro seniory s infekcí koronavirem na 100 000 obyvatel požadovalo ministerstvo zdravotnictví. Ústřední krizový štáb na žádost krajů doporučil zahrnout do požadavku i sociální zařízení.

Nápad ministerstva, abychom měli nějaký dům a tam vystěhovali klienty, ať už nemocné, nebo zdravé, se sice z dálky jeví dobře. Ale problém je, že jakmile klienty přestěhujete, tak to pro ně znamená velkou psychickou zátěž, která je možná horší než koronavir. Mohlo by to mít těžké následky,“ řekl Čunek.

Personál kuchyně v karanténě

V domově pro seniory v Nezdenicích žije více než 160 lidí. Nákaza koronavirem se tam podle hejtmana prokázala u kuchařky. „Celý personál kuchyně jsme museli vyměnit, šel do karantény. Domov patří pod Sociální služby Uherské Hradiště, které spravují mnoho sociálních zařízení. Podařilo se vytvořit systém, aby mohli kuchaři mezi nimi migrovat, takže v Nezdenicích je nová posádka kuchyně,“ uvedl Čunek. V Lukově i v Nezdenicích se podle něj dělají odběry u klientů i personálu, které mají zjistit, zdali se v zařízeních nenakazil někdo další.

Ve Zlínském kraji hygienici dosud potvrdili 190 případů nákazy novým typem koronaviru. Z nemoci covid-19, kterou způsobuje, se v regionu zatím vyléčilo šest lidí.

Video  Tiskovka remdesivir - taxikář  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

marek.kotik@email.cz ( 6. dubna 2020 18:03 )

To nemyslíte vážně !!! Mi děláme co můžeme ,ze jse vůbec něco takové napsat 🙈.

starymlok ( 4. dubna 2020 20:51 )

Čunek to zařídí,tenkrát ztratil občanku,dnes soudnný rozum

starymlok ( 4. dubna 2020 20:50 )

Ne,jen se navzájem lížou

adeso ( 4. dubna 2020 20:21 )

prostě na ty staroušky personál se..re, to by tam musela zase vlětět nějaká normální!!! kontrola

montevideo ( 4. dubna 2020 20:08 )

Jak je možné, že jsou tolik nakažení lidé v domovech seniorů? To je v personálu tolik lyžařů?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa