Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hudebníci postižení koronavirem: Chceme odklad nájmů a EET, nižší DPH i kvóty

Autor: ČTK - 
4. dubna 2020
13:30

Návrhy, jak efektivně a koncepčně pomoci hudebnímu sektoru postiženému pandemií koronaviru, připravila pracovní skupina zástupců české hudební scény. Tvoří ji zástupci festivalů, autorských svazů i nezávislých umělců, své návrhy hodlají co nejdříve předložit vládě. Chtějí bezúročné půjčky, posečkání s placením nájmů, pokud je pronajímatelem stát, a ponechání přidělených grantů i v případě, kdy se projekt neuskutečnil celý. O návrzích v sobotu za jejich autory ČTK informoval Libor Galia jménem Divadelního ústavu a platformy SoundCzech.

Navrhují trvale odložit povinnost zavádějící EET pro kulturní sektor nebo ji odložit o dva roky, dále chtějí snížit sazbu DPH na vstupenkách na nulu do konce roku 2023 a následně ji navýšit na deset procent, což je průměr Evropské unie. V ČR má vstupné na kulturní akce DPH 15 procent.

„Hudební scéna je ekosystém, v němž všichni zúčastnění hrají klíčovou roli, a pokud by jediný vypadl, způsobilo by to dlouhodobé problémy nejen celému hudebnímu odvětví,“ uvádějí. Připomínají multiplikační efekt kultury, v tomto případě hudebních festivalů. „Často přilákají velké množství návštěvníků do regionů, z čehož profitují i navazující služby jako hotely, penziony, pohostinství a další. Po majitelích restaurací, provozoven služeb a ubytovacích zařízení jsou jednou z nejzasaženějších skupin autoři, umělci, promotéři, manažeři, technici světla a zvuku, poskytovatelé služeb, agentury a další,“ píšou ve svém prohlášení.

Požadují i změnu vysílacího zákona

Navrhují proto dvě vlny opatření, která by mohla hudebnímu průmyslu pomoci. Mezi rychlá opatření patří návrh zavést bezúročné úvěry COVID výhradně pro kulturní sektor a zmiňují možnou inspiraci německými a švýcarskými opatřeními, kde se poskytují půjčky 500 000 eur bez navýšení a s možností dvouletého splácení. „Zavést podobný krok v ČR s maximálním navýšením dvě procenta, roční odklad splátek a následně splatnost čtyři roky bez požadavku na dodatečné zajištění,“ uvádějí signatáři prohlášení.

Jako koncepční řešení s účinky v krátkodobém horizontu kromě odložení EET pro kulturu a snížení sazby DPH na vstupenky navrhují změnou zákona o rozhlasovém a televizním vysílání zavést kvóty českého hudebního a audiovizuálního repertoáru v lokálních médiích. V rámci kolektivní správy by se pak výnosy z autorských práv přerozdělily ve prospěch tuzemských autorů a umělců.

Pod návrhy jsou podepsáni Brněnská asociace klubové hudby, Česká asociace festivalů, Česká hudební rada, agentura Dilia, Festivalová asociace, Institut umění - Divadelní ústav, SoundCzech, Intergram, Music managers forum, Ochranný svaz autorský, Platforma nezávislých hudebníků a souborů klasické hudby a Svaz autorů a interpretů.

Skrhola ( 4. dubna 2020 21:23 )

Co má článek společného? "Umělce" jako jsou Hrušínský, Klus, Hřebejk, Banga, Geislerová, Issová a další

bizon_pepa ( 4. dubna 2020 19:48 )

OSA je brána jen jako příklad. Pamatujeme přeci na mediální akce, kdy si chtěli mlsnou také zvukaři, osvětlovači a další....
To ale není podstatně. Myslím, že pro rozběhnutí normálního života po "krizi" bude třeba investovat jinam a rozhodně není třeba, aby zrovna kultura byla nějak upřednostňována.

manunu ( 4. dubna 2020 19:43 )

Nevím proč by to bylo podivné. Každý má svoje místo ve společnosti. Manžel je lékař, rádi zajdeme na koncert a do divadla. Už se těšíme až budou herci hrát a zpěváci zpívat. Znám hodně lékařů, kteří si umělců váží.

bizon_pepa ( 4. dubna 2020 19:40 )

No je to jejich boj, jaké podmínky mají vyjednané. Já za sebou také nemám organizaci, která by za mě bojovala.

jany ( 4. dubna 2020 19:38 )

osa plati autorum (tj ne treba dalsim umelcum) a ty castky, ktere jim realne da, opravdu nejsou mpc. kamarad muzikant mel pisnicku, co se jeden cas hrala v radiich hodne, ukazovla mi pak slozenku, mylsim ze za rok mu dali asi 2 tisice

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa