Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Medúzy ovládly dovolenkový ráj: Využily absence turistů, spekulují odborníci

Autor: tsv - 
4. dubna 2020
22:25

Filipínské pobřeží je v době pandemie zaplněné růžovými medúzami. Organismy se zde zřejmě shlukují i proto, že kvůli koronaviru zůstávají pláže neustále vylidněné. Takzvaná mořská rajčata se v oblasti Palawanu nevyskytovala kvůli přítomnosti davů turistů několik let. Nyní medúzy vyplavaly ve velkých počtech k hladině, jelikož opadlo nebezpečí plynoucí z přítomnosti člověka.

„Atmosféra, rychlost vody, proud, příliv, odliv a geologické faktory zálivu mohou ovlivnit výskyt medúz a jejich rozmnožování,“ sdělil australský doktorand Sheldon Rey Boco. Je přesvědčen, že je potřeba hlouběji zkoumat jejich momentální rozpuk, jelikož nepřítomnost lidí podle něj není jediným faktorem vzniku takového úkazu.

Boco na twitteru sdílel video, na kterém úkaz zachytil. „Medúzy rozhodně omezeními kvůli koronaviru ovlivněné nejsou. Zde je rozpuk rajčatových medúz Crambione cf. mastigophora v El Nido.“ 

Benny Antiporda z filipínského oddělení pro životní prostředí a přírodní zdroje podotkl, že medúzy mohly k pobřeží zavést mořské proudy. Díky nařízené karanténě pak tvory nemohli lidé odehnat. Další teorií je, že se medúzy obvykle schovávají u dna, nyní ale pocítily možnost bezpečně vyplavat na hladinu.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa