Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Stát na péči o seniory rezignoval,“ stěžuje si pražská radní. Nemocnice nakažené stařečky s lehkým průběhem nechtějí

Autor: ČTK - 
3. dubna 2020
17:45

V pražských nemocnicích není dostatek míst pro klienty domovů pro seniory, kteří jsou nakažení novým typem koronaviru. Musí tak zůstávat v zařízeních, která nemají možnosti zajistit potřebnou míru izolace, uvedla pražská radní pro zdravotnictví a sociální oblast Milena Johnová (Praha Sobě), podle které na to stát rezignoval. Kraje musí podle požadavku ministerstva zdravotnictví zajistit lůžka pro seniory s koronavirem. V Praze jsou však s jednou výjimkou jen státní nemocnice. Podle opozice by si vedení Prahy mělo zamést nejdřív před vlastním prahem.

Kraje by měly pro seniory vyčlenit 60 lůžek na 100 000 obyvatel. Hlavní město je nicméně zvláštní případ, protože nemá vlastní nemocnice. Jedinou je Nemocnice Na Františku, kterou vlastní Praha 1. Ta již pro nakažené seniory vyhradila devět lůžek a její ředitel David Erhart uvedl, že to je maximum, které zařízení zvládne. Šéf Ústředního krizového štábu ministr vnitra Jan Hamnáček (ČSSD) ve čtvrtek uvedl, že štáb na žádost krajů doporučil zahrnout do požadavku na zajištění lůžek vedle nemocnic sociální zařízení.

Podle Johnové však nelze v sociálních zařízeních zajistit stejnou úroveň jako v nemocnicích. „Pražská hygiena i pracovníci domovů obvolávají nemocnice stále dokola, klienty, kterým je přes 80 let a mají zatím lehký průběh, ale státní nemocnice přijmout nechtějí. Zůstávají v domovech, kde je nemožné vytvořit takové podmínky pro izolační ošetřovatelství jako na infekčních lůžkách,“ uvedla.

Dodala, že zdravotnický systém přitom není přetížený, jako je tomu v jiných zemích. „Stát infekční lůžka nevytvořil a na péči o seniory v domovech rezignoval,“ řekla. Vláda již dříve pro izolaci starších pacientů s lehčími příznaky vyčlenila 329 lůžek v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku, v Lázních Toušeň u Prahy a v Těchoníně na Orlickoústecku.

Podle opozičního zastupitele a poslance Patrika Nachera (ANO) by si ale radní měla nejprve zamést před vlastním prahem. „Město je zřizovatelem domovů seniorů a dalších poskytovatelů sociálních služeb, a co jsem měl možnost zjistit, tak tyto ústavy příliš ochranných pomůcek od hlavního města Prahy neobdržely,“ řekl. 

60 stařečků v izolaci

Podle informací pražské hygienické stanice bylo ke čtvrtečnímu odpoledni v pražských sociálních zařízeních v izolaci 60 seniorů buď s potvrzenou nákazou, nebo s příznaky a čekajících na výsledky testů. Nákaza se v metropoli objevila v domovech pro seniory v Michli a na Chodově, na klinice geriatrie a následné péče Thomayerovy nemocnice a v Nemocnici Sv. Alžběty Na Slupi, která funguje primárně jako léčebna dlouhodobě nemocných.

Některé kraje se k plošnému přesouvání nakažených seniorů do nemocnic staví kriticky. To je případ například hejtmanů Moravskoslezského kraje Iva Vondráka (ANO), Libereckého kraje Martiny Půty (Starostové pro Liberecký kraj) nebo hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka (za ČSSD). Ten v pátek řekl, že hromadný přesun by mohl ohrozit chod nemocnic i převážené klienty.

Nakažení senioři jsou i v domově na Chodově, záchranáři s hygieniky tam otestovali zhruba 350 lidí:

Video  Domov seniorů v Donovalské ulici na Chodově.  - Václav Burian
Video se připravuje ...

jarda304 ( 3. dubna 2020 18:24 )

Hrib a jeho parta pro Prahu nic dobrého neudělala a ani to neumí. Tem jde jen škodit, kritizovat, udávat a nadávat. Hnůj.

Ocicko ( 3. dubna 2020 18:23 )

Pražská radní je asi stejně inteligentní jako přechytralý Hřib. Vláda dělá pro lidi co může a stále to není dobré. Dělejte také pro lidi něco Vy kre.éni. Akorát stěhujete sochy, to je opravdu záslužný čin v této době. Vypadáš jak strašidlo, co může strašit děti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa