Rozhodnutí vlády omezuje okruh témat a materiálů, o kterých mohou zastupitelstva v nouzovém stavu jednat. Podle Prahy 7 je to nepřiměřený zásah do ústavně garantovaného práva na samosprávu. Za předpokladu, že je občanům umožněna vzdálená účast na diskusi k projednávaným bodům, nemá opodstatnění. Pondělní jednání zastupitelů Prahy 7 se uskuteční prostřednictvím videokonference a bude přenášeno online. Obyvatelé budou moci zasílat připomínky prostřednictvím sms.

"Pokud občanům umožníme uplatnit právo vyjádřit svá stanoviska, neexistuje žádný důvod pro to, aby vláda omezovala, o čem smí a nesmí zastupitelstva jednat. Takové rozhodnutí je v rozporu s ústavou," uvedl starosta Jan Čižinský (Praha Sobě).

Nebezpečné omezování práv

Sedmá městská část podle Čižinského dodržuje opatření proti šíření koronaviru a nedává smysl, proč by zastupitelstvo nemohlo projednat záležitosti, které chce či potřebuje. "Bezdůvodné omezení ústavně garantovaného práva místních samospráv považujeme za velmi nebezpečný precedens. Chceme, aby se tím zabýval Ústavní soud a jednou provždy nastavil mantinely, co si vláda i v době nouzového stavu může dovolit," dodal Čižinský.

Nouzový stav kvůli epidemii nového typu koronaviru v Česku platí od 12. března, vláda ho může vyhlásit nejvýše na měsíc. O prodloužení stavu nouze musí rozhodnout Poslanecká sněmovna, hlasovat by o tom měla příští týden, stejně jako o dalších vládních návrzích týkajících se koronavirové krize.

Fotogalerie
47 fotografií