Slavíkova křišťálová ruka odhalila, že zpěvák měl ukazováček dvakrát větší než malíček! „Jsou na ní znatelné i všechny její kapiláry. V přeneseném slova smyslu je to vlastně taková posmrtná maska,“ vysvětlil Blesku Jan Huňát, majitel litoměřického muzea Křišťálový dotek. Ruka tam měla být poprvé k vidění 1. dubna, tedy v den, kdy uplynulo přesně půl roku od Gottova odchodu na věčnost. Nyní jsou ale všechna muzea kvůli koronaviru zavřená.

Pomohla rodina

Získat obtisk Gottovy pravačky nebylo vůbec snadné. „Ruka se nejdřív obtiskne do zvláštní hmoty, z té se vytvoří odlitek a až s odlitkem pracují skláři. U obtisku pokaždé asistuje můj syn. Je to sklář, který na křišťálové ruce získal mezinárodní patent,“ vysvětloval Huňát, jehož syn se tedy v září minulého roku vydal na Bertramku i se všemi potřebnými proprietami. Ale protože už v té době zpěvák bojoval s akutní leukemií, do vily sklářský mistr nevstoupil. Místo toho poučil Karlovu rodinu, jakou silou a jakým způsobem ruku do hmoty obtisknout. S obtiskem si potom odvezl i Slavíkův čerstvý podpis, který se do křišťálové ruky ve finále vypískoval.

Tři ruce

Křišťálové ruce vzniknou vždy tři. Jedna putuje k majiteli, v případě Gotta ji dostala manželka Ivana (44). Druhá i třetí jsou v muzeu v Litoměřicích. Ta umělecká pouze na koukání, na třetí se smí sahat. „Té se lidé mohou dotýkat do omrzení a pocítit tak, jaké to bylo či je podat si ruku s tou či onou osobností. Je to, jako by ta ruka byla živá, jen je studená,“ zakončil Huňát.

VIDEO: Utrpení Marty Kubišové: Po pádu jí zmodraly nohy! Lékaři našli cysty

Video
Video se připravuje ...

Utrpení Marty Kubišové: Po pádu jí zmodraly nohy! Lékaři našli cysty Markéta Reinischová

Fotogalerie
30 fotografií