Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Účinný lék proti koronaviru: Česko doufá v pomoc od Japonců, ti ho testovali ve Wu-chanu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. dubna 2020
18:38

Česko jedná s Japonskem o dodávkách tamního léku na chřipku favipiravir, který má být jednou z možností, jak léčit COVID-19. Potvrdil to Roman Prymula i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Stejně jako u ostatních potenciálních léků na nemoc šířenou novým typem koronaviru je tento přípravek experimentální a teprve se hodnotí jeho bezpečnost a účinnost. Japonci však tvrdí, že v ohnisku nákazy Wu-chanu byly výsledky efektivní a léčba bezpečná.

 „Zázračný“ lék z Japonska byl testován také v čínském ohnisku nákazy Wu-chanu, případně ve městě Šen-čen. „Favipiravir vyzkoušelo 340 pacientů, léčba byla efektivní a bezpečná,“ shrnul klinický test z Wu-chanu pracovník ministerstva zdravotnictví Čang Sin-min.

Účinky se dokonce dostavily už za 4 dny od nasazení léku, testy pacientů na koronavirus byly poté negativní.

Jednání Česka o získání Favipiraviru potvrdil Blesk Zprávám epidemiolog Roman Prymula, šéf týmu COVID-19. „Favirapir (lék obsahující účinnou látku favipiravir - pozn. red.) je japonský lék, který má prokázanou účinnost, ten se sem snažíme skutečně dostat, byť zatím to vypadá, že získáme asi 80 balení, jinak to bude limitováno. Ale to je lék, který má prokázanou účinnost, i když na takové lehké formy,“ uvedl.

„Ministerstvo zdravotnictví ČR společně se SÚKL jsou nyní ve fázi vyjednávání s Japonskem k zajištění dodávek tohoto léčiva,“ potvrdil SÚKL.

Testují se antimalarika a další léky

Podle přehledu zveřejněného SÚKL se kromě nového Remdesiviru či právě Favipiraviru testují další léky, které se jindy používají proti malárii, HIV nebo ebole. Zkouší se také další léky na chřipku či jejich kombinace s antivirotiky. 

„Jsou obvykle určeny k léčbě jiných onemocnění, a proto jakékoliv použití v neindikovaných situacích musí být velmi pečlivě zvažováno,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí SÚKL Barbora Peterová. Klinických hodnocení, tedy finálních procesů testování možných léků nad COVID-19, firmy zahájily přes 500.

Světová zdravotnická organizace (WHO) zaštiťuje čtyři možnosti léčby jako globální klinické hodnocení s názvem Solidarity. Kromě Remdesiviru, amerického léku vyvíjeného původně proti ebole, látky chlorochin nebo hydroxychlorochin, lopinavir či ritonavir, případně v kombinaci s interferonem beta.

Video  Tiskovka VFN o pacientu léčeném Remdesivirem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Debaty kolem chlorochinu

Látky chlorochin a hydroxychlorochin se používaly původně k léčbě malárie, v současnosti ale také pro pacienty s autoimunitními chorobami - revmatoidní artritidou nebo systémovým lupusem.

Chlorochin podle SÚKL není v žádném v Česku registrovaném léku, hydroxychlorochin obsahuje lék Plaquenil, jehož předepisování ministerstvo zdravotnictví omezilo. Lék může mít závažné vedlejší účinky, například pokles hladiny cukru v krvi nebo interagovat s léky na srdce či cukrovku. Použití chlorochinu v případě léčby COVID-19 však zvažuje řada zemí - nejen USA.

Účinky na COVID-19 se testují i u různých typů antivirotik. Kromě remdesiviru se zkoumají také různé léky na HIV, například v EU registrované účinné látky lopinavir, ritonavir, darunavir, cobicistat a atazanavir.

I v Česku je registrovaný lék ribavirin, který se spolu s dalšími přípravky používá k léčbě chronické žloutenky typu C. Na COVID-19 se testuje v kombinaci s jinými léky.

Účinkovat v kombinaci s dalšími antivirotiky by mohl také lék umifenovir, který je používaný na chřipku v Rusku a Číně, a balovaxir, kterým léčí chřipku v USA.

Testuje se také vliv takzvaných biologických léčiv. Například účinná látka tocilizumab je registrovaná pro léčbu revmatoidní artritidy a také u pacientů se život ohrožujícím syndromem z uvolnění cytokinů. Možným předpokládaným účinkem léku je zmírnění zánětlivé reakce v plicích.

Protivirovou odpověď organismu mohou stimulovat také interferony, které byly v kombinaci s antivirotiky používané také při nemoci MERS. Zdravotníci v Číně testovali také krevní plazmu lidí, kteří nemoc COVID-19 prodělali, podobně to fungovalo u lidí s ebolou. Možnost SÚKL a ministerstvo diskutují i v Česku, limitem bude množství dárců. Ve fázi klinického hodnocení jsou také dvě vakcíny, jedna v USA a jedna v Číně, dalších 48 je v ranějších fázích vývoje.

Na koronavirus by mohl zabrat i další japonský lék

Favipiravir pochází z produkce japonské firmy Fujifilm Toyama Chemical a obsahuje stejnojmennou účinnou látku favipiravir. Tatáž firma obnovila produkci dalšího léku Avigan, jeho součástí je rovněž látka favipiravir. Avigan byl vyvinut jako lék na chřipku v roce 2014, měl být ale podáván, jen pokud dosavadní známé léky selžou nebo se objeví nový druh viru.

„Jménem naší společnosti bych chtěl uvést, že právě teď není Avigan dostupný v žádných nemocnicích ani lékárnách, jak tady v Japonsku, tak v zahraničí,“ uvedl mluvčí firmy. Nevylučují, že se začne testovat účinnost Aviganu proti koronaviru.

Vakcína? Letos ne, míní Storová

Na dotaz ohledně viganu reagovala v rozhovoru pro Info.cz i šéfka SÚKL Irena Storová. „Těch testů s léky nebo s vakcínami, které jsou nyní ve vývoji na koronavirus, či se testují, je podle mých aktuálních zpráv mnoho, celkem běží pět set klinických hodnocení. Počkejme si tedy spíše až na výsledek těchto testů,“ upozornila. 

Ohledně testování vakcín podotkla. „V současné chvíli se nacházejí v klinickém testování dvě vakcíny, jedna v Číně a jedna v USA. Určitě je ale brzo mluvit o tom, že bezpečné očkování bude do konce roku, to je moc optimistické. Vakcíny jsou teprve ve fázi preklinického testování, dříve než o polovině příštího roku mluvit nemůžeme,“ upozornila.

aeraluna ( 2. dubna 2020 23:34 )

Jasně, zááázrak! Až na to, že Japonci mají doma slušnou polízanici a v Číně se rozjíždí další kolo...A zááázrak nikde. Takže se uklidníme, zobneme vitamíny a sepíšeme nějakou pěknou reportáž o narciskách bleskouni, jo...Ta bude mít aspoň hlavu a patu - jestli to teda nedáte sporťákovi...

zlodejska_sekta_ods ( 2. dubna 2020 22:43 )

blbovární redakce je pomatená zázraky

žanyn ( 2. dubna 2020 18:59 )

Typický postoj redaktorů Blesku. ...Jednání Česka o získání favipiraviru potvrdil Blesk Zprávám epidemiolog Roman Prymula, šéf týmu COVID-19....
Proč nenapíší, že to byla iniciativa pana Okamury? To by jim nějak něco ubylo? Jo -yby to byl kníže či někdo podobným tak tu budou litanie na stránku. Inu "naše nezávislá media"...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa