Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lavina žádostí o úvěry: Řada podnikatelů bez šance na pomoc. „Směšné,“ rýpla si ODS

Autor: ČTK - 
2. dubna 2020
17:13

Čtvrteční vyčerpání prvního kola žádostí o bezúročné úvěry v programu COVID II za tři hodiny podle opoziční ODS ukázalo, že pomoc vlády podnikatelům je nedostatečná. První místopředseda občanských demokratů Zbyněk Stanjura v tiskové zprávě označil za nepřijatelné, aby po několika hodinách nebyly peníze pro firmy, kterým stát zavřel provozovny kvůli prevenci šíření nového typu koronaviru. Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka na twitteru vybízí, aby stát urychlil plánované desetidenní vyhodnocování žádostí.

O půjčku, která je limitovaná 15 miliony, podle Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) požádalo více než 700 živnostníků a malých a středních podnikatelů. Žádosti bude ČMZRB vyhodnocovat v následujících deseti pracovních dnech. Druhé kolo programu začne 20. dubna, do prvního bylo vyčleněno 1,5 miliardy korun, podle informací ČMZRB hodnota předložených úvěrů tuto sumu přesáhla.

ODS upozornila, že při 700 žádostech připadá na jednu 2,1 milionu. Vyplnění formuláře podle strany zabralo přes dvě hodiny, takže vyčerpání prostředků bylo otázkou minut.

„Obrátil se na mě majitel firmy dávající práci osmi lidem. Dopředu jednal se svou bankou, měl připravené podklady a čekal na zveřejnění formulářů, které nebyly dopředu známy. Jejich vyplnění za okamžité asistence bankéře zabralo dvě a půl hodiny. Obratem přišla z banky odpověď, že alokované peníze byly už v 11 hodin vyčerpány,“ uvedl Stanjura.

Jurečka chce zapojit komerční banky

Šéf poslanců ODS označil přístup kabinetu k podnikatelům za naprosto nepřijatelný.

„Vidíme odfláknutý návrh pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a směšnou částku pro podniky. Jak je možné, že po třech hodinách nejsou prostředky pro pomoc firmám, kterým stát zavřel provozy?“ uvedl Stanjura. Ministerstvo financí ve středu uvedlo, že chystá úpravu návrhu na jednorázové vyplacení 25 000 korun pro OSVČ, ke kterému měla výhrady opozice i řada živnostníků.

Jurečka vyzval vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO), aby kvůli zájmu o COVID II zapojil do poskytování komerční banky. „Jinak tato pomoc bude trvat poměrně dlouho a mnoho firem ji dostane pozdě! Deset dnů čekání je dlouhá doba,“ uvedl na twitteru.

Video  Babiš v Blesku: O návratu k normálu, otevření škol i možném odkladu EET  - Blesk TV
Video se připravuje ...

zkzkz ( 3. dubna 2020 09:45 )

nemamradods ( 3. dubna 2020 09:18 )

jamesone,svým příspěvkem jen dokazuješ svou ubohost a jednoduchost.Nebyli to právě voliči pravice,osoby OSVČ kteří kritizovali,že lidé umí jen natahovat ruce,chtít po státu aby se o ně staral?A pokud někdo zkrachuje bude to pouze jeho neschopností,práce je dostatek,pracovních sil nedostatek,co OSVČ brání si najít novou práci než korona zanikne,potom se opět vrátí ke svému řemeslu.A ten hňup Stanjura co nyní rozdává v miliardách,tedy na hubě,za jejich vlád škrtali,škrtili občany s tím,že se musí šetřit a kdyby se opět dostali k moci ten opasek nám utáhnou nejen kolem pasu ale i kolem krku s tím,že je okolnosti nutí protože se stát musel zadlužit více.Tohle by byla jejich výmluva.Česká pravice se chová jako hyeny co na neštěstí chtějí sbírat body.Tak běž s těmi kydy do pr..le a Babiše nech na pokoji.

pupak_1 ( 3. dubna 2020 02:27 )

Tahle vláda jenom kecá, jen když jde o zákazy, koná rychle.
Ale, když má uhradit, aspoň částečně ztráty, které firmám a OSVČ způsobila, tři týdny se Babiš a spol. vychloubají, jak škody nahradí, nakonec z náhrad škod jsou drobky, které většinou ještě ani nejsou schváleny.
A jestli jednou kurzarbeit, jednorázová almužna podnikatelům budou schváleny, bude všechno plné zbytečné byrokracie, nesmyslných podmínek a všechno bude časově na dlouhé lokte, často s křížkem po funuse.
Nastane kolaps ekonomiky.
Jestli někdo tleská Burešovi a má radost z toho, jak si to ti "nenažraní" podnikatelé teď vyžírají, bude nejspíš po ukončení výjimečného stavu nemile překvapen, když spousta provozoven zavře.
Nebude hospoda, nebude kadeřník, nebude cukrárna....

bizon_pepa ( 2. dubna 2020 22:47 )

Je ti ouzko. Ty jsi ale bambula.

moudivlacek ( 2. dubna 2020 22:41 )

Já nevím co si myslíte vy, ale má-li nějaká politická strana své čelní představitele Fialu a Stanjuru, měla by se rozpustit. Je mi z toho úzko....a Kalousek, ten by už snad sebekriticky mohl odejít do důchodu, to už je dávno za čárou....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa