Sbírka byla zřízena hned následující den po šíleném činu masového vraha Vitáska. Ten postřílel v čekárně traumatologie 10. prosince sedm lidí. I přes počáteční šok se v lidech vzedmula obrovská vlna solidarity. „Dárci na účet poslali přesně 8 698 319,69 korun,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Souběžně běželo několik dalších sbírek, i na nich se vybraly statisíce.

Lidé posílali desetikoruny i desetitisíce. „Zapojili se jednotlivci i firmy a organizace z celé republiky,“ dodala Petlachová. S koncem března skončila i sbírka. Celých 90% procent z vybrané částky půjde rodinám obětí, zbylých 10% dvěma zraněným, kteří Vitáskovu střelbu přežili.

Co se stalo?

Ctirad Vitásek chladnokrevně střílel lidi do hlavy a krku na traumatologické ambulanci. Na místě zemřelo šest lidí, sedmá oběť pak po pár dnech boje o život v nemocnici. Dva lidé vyvázli s lehčími zraněními. Po třech hodinách se Vitásek sám zastřelil na útěku před policií v autě u Děhylova.

Policie čin nadále vyšetřuje, pátrá po tom, kde vzal vrah zbraň vyrobenou z řezu výukové pistole a také motiv. Spekuluje se o tom, že Vitásek trpěl chorobnou představou, že má rakovinu a nikdo ho nechce léčit, a za to se mstil.

VIDEO: Mluvčí FN Ostrava Petra Petlachová těsně po střelbě.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí FN Ostrava Petra Petlachová Michal Charbulák