Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Roušky na autistech neudržíte, varují experti. V Česku i zahraničí kvůli nim modrají budovy

Autor: Nikola Forejtová - 
2. dubna 2020
20:02

Mnoho budov napříč světem se dnes barví do modra, 2.dubna je totiž Světový den porozumění autismu a právě modrá je znakem lidí s PAS. Autisté přitom velice špatně snášejí současnou krizi, protože byl narušen jejich křehký denní režim, upozorňuje výkonná ředitelka Magdaléna Thorová ze společnosti NAUTIS. Pro Blesk Zprávy okomentovala i žádost organizace Děti úplňku na adresu náměstka Romana Prymuly, aby autistům zrušili povinnost nosit roušky. Udržet na člověku s PAS roušku totiž není nic jednoduchého - stejně tak jej naučit, aby si často umýval ruce. 

Modrá je symbolickou barvou komunikace, což je jedna z oblastí, ve které mají lidé s autismem největší potíže. Na podporu porozumění autismu se tak dnes budovy, ale i lidé, obléknou do modra.

„Tradičně zmodrá například Petřínská rozhledna. Potěšilo nás i to, kolik lidí posílá fotografii na facebook, kde jsou v modrém s hashtagem porozumětautismu2020,“ uvedla Blesk Zprávám Magdálena Thorová, výkonná ředitelka Národního ústavu pro autismus. 

Právě dnešek je Světovým dnem porozumění autismu a podle oslovených expertů lze porozumět i z karantény. Potažmo je to právě v těchto dnech ještě důležitější. Autisté totiž snáší krizi a karanténu velice špatně a mnohdy ji ani nechápou.

„Epidemiologická situace vyvolává u řady osob s PAS s hlubším intelektuálním hendikepem  (PAS+) mimořádně silnou reakci spojenou s úzkostmi a nárůstem nezvladatelného chování,“ upozorňuje Jenda Žáček ze sdružení Děti úplňku Blesk Zprávy.

Podobně mluví Thorová. „Žijeme koronavirem, stejně jako ostatní. Děti, ale i dospělí se těžko vyrovnávají s narušením režimu, na který jsou zvyklí. Řada z nich byla zvyklá navštěvovat denní stacionáře, ale nyní musí zůstávat doma. Někteří i vycítí nervozitu osob blízkých,“ podotkla.

Rodiny prosí Prymulu: Roušky autistovi nenasadíte

Kromě denních stacionářů, které jsou během nouzového stavu dočasně uzavřené, mají rodiny s autisty ještě další problém. Nemohou jen tak vyjít ven, na procházku nebo třeba do supermarketu, protože je problém člověku s PAS nasadit roušku.

„Pro některé osoby s PAS+ a intelektuálním hendikepem je nošení roušky nepřekonatelnou překážkou pro pobyt venku, protože si nejsou schopni ochrannou pomůcku na obličeji ponechat. Pohyb venku je pro ně zároveň nezbytnou součástí pravidelného denního režimu, který přispívá ke snížení neklidu či úzkosti. Narušení denního programu či vzniklá domácí izolace zásadně zvyšují míru projevů neklidu či agrese,“ vysvětluje k tématu Žáček ze sdružení Děti úplňku.

Magdaléna Thorová pak poslala Blesk Zprávám plakát, který vychází v jejich novém zpravodaji, kde se snaží odborníci, kteří jsou nyní v karanténě, pomáhat rodinám aspoň na dálku.

Rouška pro autistu? Nezvladatelný úkol, míní experti Rouška pro autistu? Nezvladatelný úkol, míní experti | NAUTIS

Organizace a neziskovky se pak s prosbou obrací na náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu. „Ve středu jsme odeslali žádost o zrušení povinnosti nosit roušky pro osoby s PAS+,“ uvedl žáček. 

„Určitě o tom jednáme. Udělali jsme výjimku u nejmenších dětí a dostali jsme požadavky jak od autistů, tak osob s psychiatrickými problémy,“ řekl Právu následně Prymula. Narážel tím na zrušení povinnosti nosit roušky u dětí do dvou let a u řidičů, kteří jedou sami ve vozidle. 

Povinnost nosit roušky platí v České republice od 18. března poté, co toto nařízení vydala vláda. V pondělí 30. 3. následně ohlásila zmírnění tohoto nařízení. Rodiny s autistou nyní doufají v další posun. 

Autista se může rychleji nakazit, ohrožený ale není

Blesk Zprávy zjišťovaly, jak jsou na tom autisté s imunitou. Podle Thorové nepatří k rizikové skupině, přesto je u nich větší riziko nakažení. „Podobně, jako jim nevysvětlíte nasazení roušek - i když někteří s tím takový problém nemají, tak jsou ohroženější v tom směru, že je pro ně těžší dodržovat hygienické návyky. Často něco olizují, kupříkladu,“ vysvětluje Thorová.

„Co se týče vyrovnání s léčbou, tak do rizikové skupiny nepatří. Autismus je neodsuzuje k tomu, aby se s tím onemocněním hůře vyrovnali,“ míní dále Thorová.

Úřad vlády podpořil projekt "Česko svítí modře" na podporu autismu již čtyřikrát. Na fotografii modře osvícená Strakova akademie Úřad vlády podpořil projekt "Česko svítí modře" na podporu autismu již čtyřikrát. Na fotografii modře osvícená Strakova akademie | reprofoto facebook, Vláda ČR

Co se týče samotného onemocnění, více se COVIDU-19 obávají rodiče autistů. „Nákaza jich samotných by zcela znemožnila další péči o jejich děti. V situaci, kdy se sociální systém aktuálně neumí o takové klienty postarat, to představuje neřešitelný problém. V období pandemie tak dochází k významnému zesílení již existujícího problému,“ upozorňuje Žáček.

Thorová k tématu onemocnění doplňuje, že má připravený tým dobrovolníků, který by byl ochoten se v případě nakažení u autisty zavřít s ním do karantény, aby se o něj mohl starat.

 

Experti se shodují, že mají ale velkou podporu jak ze strany veřejnosti, tak i ze strany odborníků, kteří nastálou situaci aktivně řeší.

„Hodně nám lidi píšou, šijí roušky, nabízí ochranný prostředky. Třeba v Libčicích vyrábí soused ochranné štíty a hned nás zásobil. Od Škodovky jsme dostali auta, v rámci asistencí můžeme jezdit a nemusíme používat MHD,“ uvádí Thorová příklady. Dodává pak, že mají příslib ministerstva práce a sociálních věcí, že v případě potřeby je bude MPSV ochrannými prostředky - především dezinfekčními gely - zásobit. 

Ministryně práce a sociálních věci opravdu přislíbila pomoc. „Stačí vyplnit formulář dostupný na našich stránkách,“ zmínila Jana Maláčová (ČSSD) na tiskové konferenci na Úřadu vlády. 

Jarabak ( 2. dubna 2020 21:36 )

Pokud je někdo takovej de*il, že nedokáže na hubě mít roušku, tak se nemá volně pohybovat po svobodě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa