Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zdravotní masky z těch potápěčských mají úspěch: Lékaři děkují, v zahraničí nás kopírují

Autor: jžk, vk - 
1. dubna 2020
14:47

Vypadají jako postavičky Teletubbies! I takové komentáře se objevily pod příspěvkem, který na svůj Facebook přidala Nemocnice v Jindřichově Hradci. Těm totiž tým z ČVUT dodal zcela bezplatně celoobličejové masky s filtrem nejvyšší ochrany.

Své díky směřovali ČVUT a iniciativě Covid19cz, které jako první napadlo využití šnorchlovacích masek k výrobě zatím nejúčinnějších respirátorů. "Celoobličejová ochrana je podle ČVUT určena všem, kteří jsou vystaveni vysokému riziku kontaktu s koronavirem způsobující onemocnění Covid-19," píše se v příspěvku.

"Vážíme si profesionality, kreativity, podpory a soudržnosti v době, která vyžaduje rychlá a správná řešení. ČVUT a iniciativa Covid19cz jsou toho příkladem," dodávají zdravotníci se slibem, že nepoleví. A i když mohou zdravotníci ve šnorchlech vypadat, jako by se právě chystali na dovolenou, důležité je, že masky fungují.

Inspirují celý svět

Za designem neobvyklých respirátorů stojí David Miklas, Martin Hřeben, Robin Fišer a tým Covid19.cz, podle kterých to byl ze začátku pouhý šílený nápad. O funkčnosti masek měli sami pochybnosti, nakonec se však staly velice oblíbenými a rozšířily se i do zahraničí.

„Od začátku epidemie se musely naše týmy neustále přizpůsobovat a zkoumat nové možnosti pro naše pacienty. Tentokrát jsme se inspirovali šnorchly a zkušeností italských lékařů,“ hlásí nemocnice Erasme z Bruselu. A Italové se inspirovali u Čechů. Ti jako první nakoupili běžné potápěčské masky od Decathlonu a začali k nim přidělávat filtr P3R, který zajistí, že se koronaviry nedostanou ani k dýchajícímu, ani do volného prostředí.

Vojenský filtr

Ochranné masky s vojenským filtrem poskytují lepší ochranu než nejvyšší třída respirátorů s označením FFP3, a staly se tak dokonalým štítem proti koronaviru. „Ochrana, kterou jsme vyvinuli, se skládá z masky původně určené na šnorchlování, která se pomocí redukce vyvinuté týmem Covid19. cz dá připojit k filtru,“ popsal rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

pfoto1 ( 2. dubna 2020 10:32 )

Ha Ha, a Vy budete asi hodně nechápavý! Na tom, že si natáhnou potápěčské brýle není jistě nic "zlatorukého". Ovšem to, že vyrobením redukce a přidáním filtru vyrobí z potápěčských brýlí prvotřídní plynovou masku, je obdivuhodného poměrně hodně. Jenže to někomu, kdo oslovuje druhé "troubo" a sám je zřejmě s chápáním na štíru, asi nemá cenu vysvětlovat...

iFender ( 1. dubna 2020 20:41 )

Podareny vyrobek,a palec nahoru "koumakum" co to zkompletovali.My nemame more nebo dokonce ocean , takze tezko by se nasel domaci vyrobce kavalitnich snorchlu.Ten napad to zkombinoavat a udelat z toho neco co je 100% funkcni kor dneska v corona-krizi je prece chva­lihod­ny.👍D­iky&­Than­xxxxx

luklovah ( 1. dubna 2020 17:36 )

Ha ha asi jste hodně zhulený co je na českých ručičkách zlatého že si natáhnou jak pošuci potápěčské brýle které vynalezli v zahraničí. Troubo

pfoto1 ( 1. dubna 2020 15:04 )

Klobouk dolů, tady bezezbytku platí pořekadlo o "Zlatých českých ručičkách"!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa