Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi se bojí o práci. Těší se, až vyjdou bez roušek a do hospod, uvádí průzkum

Autor: ČTK - 
1. dubna 2020
15:27

Osobně ohroženo koronavirem se cítí 81 procent Čechů. Dvě třetiny populace uvádí, že koronavirus představuje hrozbu pro jejich zaměstnání či zdroj obživy. Lidé zpřísnili své hygienické návyky, omezili osobní kontakty a více využívají například služeb e-shopů. Až opatření skončí, těší se lidé nejvíce na chození bez roušky. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos.

Roušku nyní nosí 84 procent Čechů, zhruba stejný podíl lidí si pravidelně myje ruce, více než polovina dotázaných pravidelně používá dezinfekční prostředky a asi třetina populace nosí ochranné rukavice.

Tři čtvrtiny lidí také zůstávají doma a vychází, jen pokud je to nutné, omezují osobní styk se známými a vyhýbají se místům s vyšší koncentrací lidí.

Lidé v rouškách v Plzni (24. 3. 2020) Lidé v rouškách v Plzni (24. 3. 2020) | ČTK / Chaloupka Miroslav

Češi jsou nyní o něco pesimističtější v názoru na to, za jak dlouho pandemie skončí. V polovině března se pouze 15 procent Čechů domnívalo, že virus bude pod kontrolou za více než půl roku, nyní je to čtvrtina populace.

V uplynulých 14 dnech využila třetina dotázaných služeb e-shopu s donáškou domů, 16 procent lidí si nechalo dovézt jídlo z restaurace domů. „Třetina populace uvádí, že nyní využívá služby e-shopů s donáškou domů více než v minulosti. V souvislosti s přesunem do online prostředí se také mění požadavky zákazníků. Zákazníci považují dopravu zdarma za samozřejmost,“ uvedla agentura Ipsos.

Češi nevynechávají ani kulturní a vzdělávací aktivity na dálku, dvě pětiny z nich sledovalo film, koncert nebo představení z domova, asi pětina lidí se pak zúčastnila některého z videokurzů.

Téměř tři čtvrtiny dotázaných se těší na to, až budou moci opět chodit bez roušky. Nejčastěji jde o lidi starší 66 let.

Češi se dále těší na setkání s přáteli a rodinou, chybí jim procházky ve městě nebo přírodě a návštěvy restaurací a hospod.

Průzkum se uskutečnil od 27. do 29. března a zúčastnilo se ho 1033 lidí.

Video  Koronavirus na oblečení a botách? Prymula řekl, jak to je. A co si myslí o promořenosti celé české populace  - Zpravodajstvi FTV Prima
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa