Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nakažených stařečků v domovech je už 63. Zoufale chybí roušky a teploměry, dochází dezinfekce

Autor: ČTK - 
31. března 2020
16:45

Nákaza koronavirem se dosud potvrdila u 63 klientů domovů pro seniory. Objevila se v šesti zařízeních. Infekci mají i čtyři desítky pracovníků. ČTK to dnes řekl prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS) Jiří Horecký. Poskytovatelé péče si od počátku března stěžují na nedostatek ochranných pomůcek. Ochranné brýle a obleky podle aktuálního průzkumu nemá víc než 60 procent zařízení. Každé dvacáté pak nemá vůbec roušky a respirátory.

Podle nařízení ministerstva zdravotnictví by domovy měly vyčlenit desetinu lůžek pro své obyvatele s nákazou či v karanténě. Oddělit by pro ně měly i další prostory. Asociace upozorňovala na to, že to v řadě zařízení není možné. Zdravotnický resort o víkendu rozhodl o tom, že se pro nakažené klienty vyhradí 329 lůžek v pražských Nemocnicích Na Bulovce a Na Františku, v Lázních Toušeň a v Těchoníně. Další prostory by měly připravit kraje.

Asociace dosud zaznamenala 63 klientů a čtyři desítky pracovníků s nákazou v šesti domovech. Do poloviny z těchto zařízení se infekce dostala při návratu seniora z nemocnice. Podle nového nařízení by se lidé, kteří se do domovů nově stěhují a kteří se vracejí z nemocnic, měli nyní testovat. Horecký uvedl, že přesný postup ale dosud jasný není.

Zařízení nemají roušky, teploměry, dezinfekce dochází

Podle aktuálního průzkumu, do kterého se od pondělního do dnešního rána zapojilo 278 zařízení z celé země, pět procent poskytovatelů vůbec nemá roušky a respirátory. Další čtvrtině nevydrží pak ani týden. Zásobu na víc než dva týdny má 30 procent zařízení.

Tři pětiny domovů nemají vůbec ochranné brýle. Necelá pětina je má ani ne na týden. Přes dva týdny se bez další dodávky obejde každé osmé zařízení. Dvě třetiny poskytovatelů uvedly, že nemají žádný ochranný oblek. Čtvrtině vydrží méně než týden. Řadě zařízení začíná také docházet dezinfekce.

Podle nařízení z minulého týdne má personál pravidelně klientům také měřit teplotu. Celkem 47 procent poskytovatelů nemá bezdotykové teploměry.

APSS i zdravotnické odbory už začátkem března žádaly pro pracovníky sociálních služeb o ochranné pomůcky. Upozorňovaly na to, že nákaza novým koronavirem nejvíc ohrožuje seniory a případná nemoc COVID-19 u nich má nejzávažnější průběh. Ministerstvo zdravotnictví uvádělo, že nejdřív je potřeba zásobit zdravotníky. Kraje si pak také stěžovaly na to, že dostaly k rozdělení výrazně méně ochranných prostředků, než očekávaly.

Podle průzkumu z poloviny minulého týdne, do něhož se zapojilo 347 zařízení, chyběly respirátory nejvyšší třídy v 90 procentech zařízení. Slabší respirátory a roušky neměl každý dvanáctý domov. Sedm z deseti poskytovatelů nemělo k dispozici žádný jednorázový ochranný oblek. Dvě třetiny si stěžovaly na to, že nemají žádné ochranné brýle.

Někteří členové vlády krátce po zveřejnění výsledků průzkumu oznámili, že do sociálních služeb míří 200.000 respirátorů. O víkendu uvedli, že se rozváží půl milionu pomůcek. Podle Horeckého sociální služby dostaly ale jen malou část.

Video  V nemocnici U sv. Anny v Brně zemřela pacientka (†74) s koronavirem. První úmrtí na jižní Moravě potvrdila mluvčí nemocnice Dana Lipovská.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

kajineknahrad ( 1. dubna 2020 08:25 )

V tomto zemanobabišizmu se to dalo čekat.

stekavka ( 1. dubna 2020 07:17 )

Vždyť dostali zdr.materiál do krajů a ty to mají posílat dál.To vypadá,že to rozdají známým a pak naříkají,že nic nedostali.

fotrpjotr ( 1. dubna 2020 06:50 )

Kde jsou neziskovky,kteří údajně pomáhají lidem v nouzi,kde je EU,čeká až bude po všem,aby vítali migranty.

janungr ( 31. března 2020 17:38 )

Vždyť vláda stále tvrdí, že mají všeho dost. Jak je to možné!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa