Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Koronavirus zabil v USA víc lidí než teroristé 11. září 2001. A bude hůř, varují experti

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
31. března 2020
19:55

V nejznámějším newyorském parku Central Park byla zbudována polní nemocnice pro pacienty nakažené koronavirem způsobující nemoc Covid-19. Snímky jednoduchých postelí, ventilátorů a dalšího zařízení v Američanech budí hrůzu. Spojené státy jsou v současné době hlavním ohniskem nákazy, v zemi je na 164 tisíc potvrzených případů. Rychle stoupá i počet obětí, tento týden překročil hranici 3 tisíc. „Koronavirus zabil v USA více lidí než teroristické útoky z 11. září 2001,“ hlásala většina titulků úterních novin.

Stany s kapacitou o 68 lůžkách jsou postavené před nemocničním komplexem Mount Sinai, jeden ze stanů bude sloužit jako provizorní jednotka intenzivní péče s až 10 ventilátory. Stát New York s velkoměstem New York City zůstává americkým epicentrem nákazy.

New York je nadále americkým epicentrem koronaviru: V newyorském parku Central Park vznikají polní nemocnice, (31.03.2020). New York je nadále americkým epicentrem koronaviru: V newyorském parku Central Park vznikají polní nemocnice, (31.03.2020). | Reuters

Nemocnice se bortí pod návalem pacientů a úřady řešení vidí v provizorních stanech, kam budou umisťováni pacienti s lehkým nebo středně těžkým průběhem nemoci. Místo je zde i pro pacienty v kritickém stavu, ti ale budou přednostně hospitalizováni v budovách nemocnice.

„Lidé potřebují naši pomoc.“

Tým zdravotníků pod vedením Elliotta Tenpennyho, který působil jako dobrovolný lékař v západní Africe během epidemie eboly, neúnavně staví a vybavuje polní nemocnice. „Máme tady tisíce případů, tisíce přibudou. Lidé potřebují pomoc,“ komentoval situaci Tenpenny. „Nemocnice potřebují naši pomoc, proto jsme tady. Samotného by mě nikdy nenapadlo, že naši polní nemocnici rozbalíme tady v New Yorku,“ dodal Tenpenny.

„Na druhou stranu New York nikdy ve své historii nečelil takové pandemii,“ prohlásil Tenpenny v rozhovoru pro list The New York Times. Polní nemocnice nevznikají pouze v parku Central Park, ale na dalších pěti prostranstvích před pobočkami nemocnice Mount Sinai. „Polní nemocnice pro nás představují obrovskou pomoc a odlehčení našich kapacit, zároveň představují i nástroj zamezení dalšímu šíření nemoci,“ prohlásil mluvčí nemocnice Mount Sinai.

Zdravotníci mezi oběťmi a nakaženými

Nemocnice se konečně dočkaly zásob ochranných oděvů, ještě před několika týdny sestry a ošetřovatelé chodili v černých pytlích na odpadky, aby měli alespoň nějakou ochranu. Několik z nich snímky ve svých provizorních oděvech sdíleli na sociálních sítích. Jeden z ošetřovatelů, Kious Kelly (†48) se nakazil a koronaviru podlehl.

Mezi nakaženými je čím dál víc zdravotníků, guvernér New Yorku Andrew Cuomo dokonce v pondělí 30. března vyzval lékaře a sestry z celých USA, aby jim do New Yorku přijeli pomoct. Jeho prosbu už vyslyšelo několik desítek zdravotníků. To nejhorší mají New York i celé USA teprve před sebou, předpovídají odhady předních odborníků.

To nejhorší teprve přijde. Koronavirus bude zabíjet do sprna

Nejhorší období bude podle expertů následující dva týdny, pandemie by měla kulminovat o Velikonocích, teprve v druhém týdnu v červnu klesnou denní úmrtí pod 100 a až první týden v červenci se počty nakažených sníží pod úroveň epidemie. V posledních dnech se v USA skloňují zejména čísla, která v rozhovoru s televizí CNN uvedl hlavní vládní expert na infekční onemocnění Anthony Fauci, tedy 100 až 200 tisíc mrtvých.

Další členka krizového štábu Bílého domu Deborah Birxová později řekla, že bilance by v tomto rozmezí mohla skončit i při „dokonalém“ dodržování všech zásad pro zpomalení infekce. Odbornice nicméně vyzdvihovala i model jednoho z pracovišť Washingtonské univerzity v Seattlu, který v souvislosti s nemocí COVID-19 předpovídal na 84 tisíc úmrtí na území USA v období do 4. srpna.

Guvernér: Už teď je počet obětí nepřijatelný

„Podívejte se, jakékoliv jsou teď odhadované počty mrtvých, už teď se reálně dostáváme na děsivé číslo. Ztratili jsme přes tisíc Newyorčanů, to je pro mě obrovské a nepřijatelné číslo,“ reagoval na odhady Cuomo, který je v současnosti nejvýraznější postavou amerického boje s koronavirem. Nadějí pro New York je i armádní nemocniční loď USNS Comfort, která může poskytnout útočiště až 2500 nemocným.

Video  Šéfka sester o úmrtí kolegyně z Thomayerky: Doplatili na to, že byli první  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hurryd ( 18. dubna 2020 08:39 )

Zdravotnictví rozvojových zemí!Hlavně že všem radí co mají dělat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa