Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel Petr Hanzlík (†75): Normalizační diskžokej, kterému vyhodili děti ze základní školy

Autor: VaB - 
31. března 2020
13:21

Zemřel Petr Hanzlík, disident, zpěvák a fanoušek rockové hudby. Bylo mu 75 let. V roce 1981 podepsal Chartu 77. Změnil se mu tím život, v Československu se stal nesnesitelným. Netrpěl jen on, ale i jeho děti.

Petr Hanzlík se narodil 24. března roku 1945. Od mládí byl fanouškem rockové hudby a scházel se s lidmi, kterým se říkalo máničky. V roce 1974 pak v Plumlově uspořádal svůj první „koncert“. A měl veliký úspěch. Pouštěl na nich celosvětové hity. 

Nelíbilo se to ale všem. Komunističtí funkcionáři jeho aktivity těžce nesli a odmítali mu dávat povolení k pořádání jeho vystoupení. „V roce 76 už začali, že to není socialistický. Dali mně scénář, který jsem měl dodržovat. Bylo v něm napsáno, kolik procent socialistických písniček mám hrát. Nechtěl jsem na to přistoupit a nehrál jsem ani jednu takovou píseň. Tak si na mě začali stěžovat a na diskotéky chodily různý kontroly,“ popsal Hanzlík v rozhovoru pro Paměť národa.

V okrese kvůli němu dokonce zasedaly kulturní komise. „Já jsem ničeho nedbal a nenechal jsem se zastrašit. Předsedou komise byl polistopadový starosta Prostějova Zikmund,“ uvedl Hanzlík.

Hlídali je

O dva roky později od jeho prvního vystoupení zorganizoval v Prostějově podpisovou akci za to, aby mu bylo povoleno pořádání diskoték. Bojoval i proti cenzuře a zákazu západní hudby. 

Nic ale nezůstalo bez odezvy. „Někdo se za mnou zastavil, tak už je brali na bok a zastrašovali je. Co se mnou měli a tak. Přijeli za mnou lidi z venku. Pak je estébáci stáhli a věděli všechno, o čem jsme se bavili. Měli nějaké odposlechy na dálku. Bydleli jsme na Blahoslavově ulici. Stáli venku u křižovatky a celou noc nás hlídali,“ vyprávěl. Jednou se mu podařilo utéct a dostat do Prahy. Od té doby ho hlídali i uvnitř domu. „Stáli celou noc v meziposchodí. Tam bylo vždycky špačků a smrad z kouře,“ řekl.

Vše se zhoršilo v roce 1981. Hanzlík podepsal Chartu 77. Poté se stal společně se svou ženou Jindřiškou a třemi dětmi nesnesitelným pro Československo. Dokonce byl rok a půl bez práce. „Manželku nevzali ani do Národního umývat nádobí. Jak se dověděli, že je Hanzlíková, tak konec a museli to umývat číšníci po práci. Tehdy byla pracovní povinnost a mě nikdo nezaměstnal,“ uvedl. 

Děti vyhodili ze základní školy!

„My jsme neměli práci. My jsme neměli nic. Nakonec v prosinci 81 kolem Vánoc děcka vyhodili ze základní školy a už je tam nepustili. Dceři i staršímu synovi zakázali chodit do školy, že je to socialistická škola a že je tam nechtějí,“ vyprávěl pro Paměť národa s tím, že byl dokonce předvolaný kvůli svému synovi. Ten se snažil bránit Masaryka, když ho ostatní hanili.

„Říkal jim, že táta, děda a všichni říkali, že Masaryk byl nejlepší prezident a že není pravda, co říkají. Tak mě tam předvolali a sedí tam ředitel SRPŠ, nějakej podplukovník, a ředitelka a mysleli si, že mě sprdnou. Já jsem se tam do nich pustil,“ řekl. O rok později rodina emigrovala do Rakouska a do Československa se vrátili až po pádu komunismu.

Odešel z domova

„Ahoj kamarádi, kamarádky a všichni, co jsem měl štěstí vás potkat. V sobotu před půlnocí mi dohrála poslední písnička. Zdravotní stav mi nedovolil, abych se rozloučil se všemi. Však mne znáte, s každým z vás bych se rád naposledy zasmál, nemoc mi to ale nedovolila. Podařilo se mi odejít doma, v rodinném kruhu. Poslouchejte hudbu, všechny nás spojuje, já jsem odešel mezi rockery. Teď už mám zase úsměv přes celý obličej. Mám vás všechny rád,“ stojí v SMS zprávě, která v neděli přišla přátelům z Petrova telefonu. 

Geskar ( 5. dubna 2020 16:11 )

Jen pro informaci, jedno z dětí vystudovalo Právnickou fakultu na Univerzitě Karlově, ale po revoluci. Bylo by zajímavé porovnat dosažené vzdělání některých z diskuze.

Geskar ( 5. dubna 2020 15:57 )

Jeho strýc byl v 50. letech taky politicky aktivní, dostal 17 let Jáchymov. Po návratu domů byl zavražděn. Jeho poslední slova po telefonu “někdo mne chtěl zabít autem, jdu se schovat domů”. Našli ho na zemi....

manunu ( 31. března 2020 16:32 )

blamal:Souhlasím s Vámi. Někteří autoři článků by potřebovali doučit český jazyk. Nadpis článku je naprosto nevhodný. Pan Hanzlík si zaslouží úctu a obdiv.

Greinfild ( 31. března 2020 15:15 )

Jenže on popisuje že je vyhodili ze základní školy!!! Tomu uvěří jen pisálek tohoto paskvilu.Jo chtěl bych toho hrdinu vidět v 50.letech jak keca že sprdnul ředitele školy,podplukovbíka Stbáka a nic se mu nestalo tvl dostal by 20 let a gumoléčbu každej den Chartista zasr.

sorgedoktor ( 31. března 2020 14:33 )

Mne to s temi detmi take pripada pritazene za vlasy.Fakt ovsem je, ze nekterinn zaci ve 3 a 4 tride wstredni skoly tak nejak putovali/myslim z jedne skoly do druhe/Ono snad...pokud ucitel nechtel jit k lopate...tak mu asi jine reseni nezbyvalo..

Zobrazit celou diskusi