Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

První linie boje s koronavirem: Zdravotníci dostanou v Motole 6000 za směnu navíc. Co další nemocnice?

Autor: bar, chm, jn - 
31. března 2020
11:46

Jejich práce je velmi riziková, denně se totiž pohybují mezi nakaženými pacienty. Zdravotníci ve Fakultní nemocnici Motol proto dostávají speciální »koronapříplatky«, které šplhají do tisíců.

Podle informací ministerstva zdravotnictví si o speciálních příplatcích pro zdravotníky pečující o pacienty s nemocí Covid-19 rozhoduje každá nemocnice sama. Fakultní nemocnice Motol zveřejnila jako první jejich výši. „V nejinfekčnějším provozu na tzv. covidových jednotkách dostanou zaměstnanci za osmihodinovou směnu navíc 4000 korun, nebo dokonce 6000 korun u provozu dvanáctihodinového,“ řekl v pořadu 168 hodin ČT ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

Příplatek dostanou i pracovníci, kteří pečují o méně infekční pacienty. „Ti podle délky směny mají buď 3000, nebo 5000 korun,“ dodal Ludvík. Pro zdravotníky na operačních sálech má 500 korun za každou odpracovanou hodinu s pacienty s onemocněním Covid-19. Jak jsou na tom další nemocnice?

Thomayerova nemocnice v Praze

O speciálních příplatcích uvažuje také Thomayerova nemocnice v Praze. Její personál se jen na oddělení následné péče a geriatrie stará o 24 pacientů, u nichž byla koronavirová nákaza prokázána „Už se o tom u nás diskutovalo. Situaci sledujeme, ale zatím není o ničem rozhodnuto,“ potvrdil Blesku mluvčí špitálu Petr Sulek.

VFN v Praze: Zatím nemáme

„Zavedené je zatím nemáme. Uvažujeme o tom a zatím jednáme o tom, jak se bude postupovat. Bližší informace k tomu nejsou,“ řekla mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Marie Heřmánková.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, která je specializovaná na léčení nejtěžších případů, zatím čeká na vyhlášku ministerstva zdravotnictví. „Ta by měla obecně řešit, za jakých podmínek a v jaké výši budou poskytnuty příplatky nebo odměny zdravotníkům pracujícím s pacienty s onemocněním Covid-19,“ řekla Blesku mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Fakultní nemocnice Ostrava

Zdravotníci, kteří se starají o pacienty na infekčním oddělení, mají standardní tabulkové příplatky. Bližší informace zatím zveřejňovat nebudeme,“ uvedla mluvčí Petra Petlachová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa