Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bez podpory jsou na odpis. Praha podá „svým“ podnikatelům pomocnou ruku: Granty i úlevu z nájmů

Autor: diz - 
31. března 2020
15:51

S každým dnem od vyhlášení nouzového stavu tratí nejrůznější podnikatelé, kteří byli nuceni kvůli pandemii koronaviru uzavřít své živnosti. I když se zdálo, že je v ekonomicky nejsvízelnějším období podrží česká vláda v podobě státních podpůrných programů COVID, záhy se ukázalo, že nejsou určené pro pražské podnikatele, protože působí v bohatém regionu. Úřadovat tak musí město.

Drobné krámky, rodinné firmy, restaurace či jiná stravovací zařízení a spousta dalších odvětví – ti všichni, navzdory tomu, že svou živnost v mnoha případech provozovat nemohou, musí stále platit výlohy za nájem, zaměstnance či jiné položky. Do toho se samozřejmě sčítají ztráty z ušlých tržeb. Reálně hrozí, že řada drobných podniků stojí na prahu svého zániku.

Drobné úlevy ve velkém

Praha na nepříznivý ekonomický vývoj zareagovala už v průběhu března, kdy rada hl. m. přijala usnesení, že nebude nájemcům účtovat úroky z prodlení za případné opožděné placení nájmu, což ani nebude důvodem pro vypovídání smluv. Následovalo zrušení plánovaného navýšení nájmů v komerčních prostorách města. Dalším krokem, který je možný, by podle radní hl. m. Hany Kordové Marvanové (STAN) měla být široká kooperace napříč celým magistrátem, z níž by vyplynuly další vstřícné kroky vůči živnostníkům.

Dosud se této problematice na magistrátní úrovni zabývá pracovní skupina, jejímiž členy jsou náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), radní Vít Šimral (Piráti) s Janem Chabrem (TOP 09) a předseda Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09). Kordová Marvanová prosazuje, aby v rámci magistrátu vznikl nad rámec nynějšího krizového pražský hospodářský krizový štáb, který by se situací zabýval. „Jeho ustavení budu na příštím jednání rady navrhovat v pondělí,“ uvedla. Zasednout by do něj měli představitelé všech magistrátních stran, bankovních institucí či Hospodářské komory hl. m.6236966:full:true:true

Zabývat by se měl právě podporou podnikání po dobu koronavirové krize i první měsíce poté, co odezní. Čím konkrétně by živnostníkům mohl přispět? Radní zmínila například úplné promíjení nájemného v městských objektech.

„Také plánujeme vyzvat městské firmy, které Praha vlastní, aby připravily své balíčky na podporu podnikatelů, kteří nemají žádné příjmy,“ dodala. „Nebudeme po firmách chtít poplatky – buď je odložíme, nebo odpustíme. Jedná se například o poplatky za svoz odpadu, parkování, poplatek za ubytování atd. Řadu těchto poplatků řešíme ve spolupráci s městskými částmi,“ uvedl pro Blesk.cz náměstek primátora Pavel Vyhnánek.

Finance teď i potom

„Byli bychom rádi, kdyby hlavní město roztočilo kola veřejných zakázek, které by byly prioritně směřovány do investic a oprav městského majetku, a na nichž by se mohli podílet právě pražští podnikatelé,“ myslí si člen představenstva Hospodářské komory hl. m. Prahy Petr Michal.

Hlavní město trápí kvůli koronaviru nebývalá zdravotní ale i ekonomická krize. (ilustrační foto) Hlavní město trápí kvůli koronaviru nebývalá zdravotní ale i ekonomická krize. (ilustrační foto) | David Malík

„Zároveň si myslíme, že by hlavní město mohlo i mělo poskytnout podnikatelům přímou finanční pomoc,“ uvedl dále. Přímou finanční podporu prosazuje také Jiří Pospíšil. „Vláda nemůže utáhnout veškeré formy podpory podnikání v této zemi na základě plošných rozhodnutí. Každé město se musí přihlásit ke svému dílu zodpovědnosti a podpořit své podnikatele,“ myslí si. V úvahu tak podle něho přichází vlastní pražská obdoba státních podpůrných programů COVID, které by byly určeny primárně malým a středním podnikatelům v Praze. „Tento záměr již komunikujeme s komerčními bankami,“ sdělil Pospíšil.

Finanční pomoc by měl zajistit vyjma podpůrného programu také grantový systém zaměřený na krátkodobou i dlouhodobou pomoc. Zohledněny by v něm měly být i kulturní instituce. „Nelze dopustit, aby by bez podpory zůstala divadla či sportovní zařízení,“ uvedla Kordová Marvanová.

Podle Vyhnánka je Praha do jisté míry připravena podpořit podnikatele vyššími stamiliony až nízkými miliardami. „Musíme ale dobře a adresně vybírat, protože pražská pokladna nemá takové možnosti jako státní rozpočet,” je si vědom. „Z našich omezených prostředků musíme pomáhat s rozvahou těm, kdo pomoc doopravdy potřebují a ještě v budoucnu budou potřebovat,” řekl s dovětkem, že jménem hlavního města bude žádat stát, aby z podpůrných programů COVID nebyly vynechány pražské podniky.

Podniky hýbou městem

Jako o jedné z největších ekonomických krizí, kterou Praha zažívá, promluvil o současném stavu předseda pražské ODS, zastupitel hl. m. a místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík. „Jedna ze skupin, která je vážně ohrožena a která má zásadní vliv na chod města, jsou živnostníci, malí a střední podnikatelé. Je potřeba je podpořit a zajistit jim nějakou existenční jistotu,“ domnívá se. Krach většího množství podniků by mohl do budoucích let výrazně ovlivnit ekonomickou situaci v hlavním městě.

Stejný názor zastává také Vyhnánek. „Pražské podnikatele a firmy musíme podpořit. V Praze se vytváří čtvrtina českého HDP a zároveň je hlavní město extrémně postiženo například totálním zastavením cestovního ruchu,” nechal se slyšet.

Vše souvisí se vším, protože například úbytek zaměstnanců ze zavřených podniků, potažmo úbytek turistů z hotelů zmiňoval v nedávném rozhovoru pro Blesk.cz generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos jako příčinu poklesu spotřeby vody. „Odhadujeme, že kvůli úbytku můžeme přijít až o 300 milionů korun,“ uvedl s tím, že kvůli tomu není do budoucích let vyloučeno zdražování vodného a stočného, což mnoho Pražanů jistě také nepotěší.

František Klapal ( 30. října 2022 20:33 )

Tak lepší alespoň nějaká podpora než žádná. Já měl to štěstí, že jsem dostal celkem velkou kompenzaci od státu. Covid mou firmu bohužel zasáhl dost znatelně, tak jsem rád, že jsem na kompenzaci dosáhl. Peníze pochopitelně putovaly zpět do firmy. Mimo jiné jsem za ně nakoupil nové šroubové kompresory od http­s://ww­w.kom­preso­ry-filtry-servis.cz/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa