Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fiona během 12 hodin přišla o oba rodiče. „Buďte doma a ochráníte svou rodinu,“ radí

Autor: Darina Jíchová - 
31. března 2020
11:00

Byli svoji 53 let, na necelých 12 hodin je rozdělil smrtící koronavirus. Manželé Christopher (†79) a Isobel (†77) Vallelyovi ze severoirského Belfastu mu oba podlehli, přestože podle jejich dcery Fiony dodržovali všechna opatření. „Prosím vás, dělejte, co můžete, abyste ochránili svoje rodiče nebo prarodiče. Dodržujte opatření stanovená vládou a doporučení odborníků, dbejte na omezení pohybu a shromažďování,“ vyzvala Britka, kterou smrt rodičů hluboce zasáhla, uvedl list Daily Mail.

„Situace se bude jen zhoršovat, zdržujte se doma, pokud můžete, pracujte z domova, zbytečně neriskujte. Ochraňujete tím nejen sebe, ale i druhé,“ vyzvala prostřednictvím britského tisku Fiona Vallelyová.

„Ano, moji rodiče byli věkem staří, bylo jim 79 a 77, ale duší a srdcem byli mladí, měli před sebou ještě mnoho let. Můj otec zdárně bojoval s rakovinou plic,“ uvedla Vallelyová. U jejího otce diagnostikovali koronavirus na počátku minulého týdne, u matky ve čtvrtek 26. března. Oba byli převezeni do belfastské nemocnice Mater, kde je hospitalizována většina pacientů s koronavirem.

Manželé zemřeli ve stejném pokoji

Isobel Vallelyová zemřela v sobotu, o několik hodin později ve stejném pokoji zemřel i její manžel. Oba trpěli dalšími zdravotními obtížemi, Vallely měl rakovinu, jeho žena se vzpamatovávala z mrtvice. I přesto byla jejich smrt pro celou rodinu neočekávaná.

„Ano, věděli jsme, že ani jeden z nich nebyl úplně zdravý. Táta měl rakovinu, a i když se mu boj s ní dařil, tušili jsme, že je to terminální stadium. Mamka na tom ale po mrtvici byla opravdu dobře. S koronavirem si však ani jeden z nich neporadil. To jen ukazuje, jak závažná nemoc to je,“ popsala Vallelyová.

„Jsem velmi, opravdu velmi vděčná všem pracovníkům nemocnice – lékařům, sestrám i všem ostatním, že nám za nastalých okolností dovolili se s našimi rozloučit. Měli jsme ochranné oděvy a všechno, ale to bylo jedno. Mnoho lidí takovou možnost nemělo,“ doplnila Britka. „Rádi bychom si mysleli, že nás ještě vnímali a slyšeli nás,“ prohlásila.

Pohřby budou muset být oddělené, rodinná se sešlost se ruší úplně

„Lékaři a sestřičky v nemocnici byli a jsou naprosto úžasní, riskují svoje životy a zachraňují životy dalších. Zaslouží si náš neskonalý obdiv a vděk. Zaslouží si také, abychom situaci a nemoc brali vážně,“ vyzvala Vallelyová. Jediné, co ji mrzí, je, že se s rodiči nebude moct rodina důstojně rozloučit, jak plánovali. Pohřby probíhají jen v omezeném počtu.

„Zasloužili by si velkolepý pohřeb a mně a mým bratrům láme srdce, že jim ho nebudeme moct dopřát. Otec si přál kremaci, matka chtěla být pohřbena v rakvi, to jim splníme. Pohřby bohužel budou muset proběhnout odděleně. Původně jsme plánovali krásnou zádušní mši a společné uložení do hrobu. Chtěli jsme sezvat veškerou rodinu a přátele a vše zakončit velkou oslavou, jak by otec chtěl,“ postěžovala si Vallelyová.

Koronavirus v Británii

Počet nakažených koronavirem, který způsobuje nemoc Covid-19, ve Velké Británii narůstá. K úterý 31. března statistiky evidují přes 22 tisíc případů, nákaze podlehlo už 1408 osob. Vyléčit se zatím podařilo 171 pacientů.

Video  Šéfka sester o úmrtí kolegyně z Thomayerky: Doplatili na to, že byli první.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 31. března 2020 12:33 )

...Snad by redakce mohl zvazit, jestli by se nenaslo neco veseljsiho.
Jezdit si pro takove kausy za htanice...Tim nas moc nepobavite

sorgedoktor ( 31. března 2020 12:31 )

To, co tady pisete neni ztovna slusne..

zlodejska_sekta_ods ( 31. března 2020 11:51 )

blbka lapila virouše, nakazila celou rodinu, sama to přežila, rodina nikoliv, a teď tupě tlachá, aby ze sebe smyla vinu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa