Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Výhrůžný dopis pro Kuberu (†72) si objednal Mynář, tvrdí deník. A ukázal na velvyslanectví

Autor: denikn, for - 
30. března 2020
23:15

Odveta. To sliboval dopis z Číny zesnulému Jaroslavu Kuberovi, pokud podstoupí cestu na Tchaj-wan. Předseda Senátu dostal ostrý dopis jen pár dní před svou smrtí. Nyní přichází Deník N. se šokující informací. Dopis si měl údajně u čínského velvyslance objednat kancléř prezidenta republiky Miloše Zemana Vratislav Mynář. 

„Kancelář prezidenta republiky si od čínské strany vyžádala (informace), jak bude reagovat, když předseda Senátu pojede (na Tchaj-wan),“ popsal Deníku N blíže nespecifikovaný zdroj. 

Jiný zdroj dále dodává, že se kvůli „objednávce“ dopisu měl sejít s čínským velvyslancem hradní kancléř Vratislav Mynář. „Sešli se a řešili to, později tam i volal,“ citoval web svého informátora. 

Zmíněný dopis přišel předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi krátce předtím, než 20. ledna zemřel na náhlé srdeční selhání. Čína zde senátorovi vyhrožovala odvetou, která měla mít dopad i na české firmy, které v Číně fungují, za to, pokud se Kubera vydá na cestu na Tchaj-wan.

Hrad byl od začátku proti

Kromě Číny se plánovaný let, který se nakonec kvůli smrti Kubery neuskutečnil, nelíbil i prezidentovi Miloši ZemanoviHlava státu Kuberu opakovaně varovala, aby na Tchaj-wan nejezdil, protože by tím ohrozil česko-čínské vztahy. Především ty obchodní. Cestu Kuberovi nedoporučovali ani premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda parlamentu Radek Vondráček (ANO).

Prezident Miloš Zeman pokládá květinu 3. února 2020 v teplickém Krušnohorském divadle při veřejném rozloučení s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou. Bývalý primátor Teplic Kubera zemřel náhle 20. ledna ve věku 72 let. Prezident Miloš Zeman pokládá květinu 3. února 2020 v teplickém Krušnohorském divadle při veřejném rozloučení s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou. Bývalý primátor Teplic Kubera zemřel náhle 20. ledna ve věku 72 let. | ČTK/Ondřej Hájek

Kubera tehdy Blesk Zprávám řekl, že pro Čínu nejsme tak důležití, jak si někteří lidi myslí a okomentoval i útočení ze strany Miloše Zemana, který byl Kuberovým dobrým přítelem. „Je to zbytečné eskalování. Nemám potřebu se k tomu hlouběji vyjadřovat. Plánovaná cesta rozhodně není protičínská, to určitě ne. Pokud by mě do Číny pozvali, rozhodně tam pojedu,“ řekl tehdy Blesk Zprávám Kubera. 

Poté ale dostal zmíněný dopis. Informaci o tom, že za dopisem stál Hrad, měli v březnu dostat také senátoři ze zahraničního a bezpečnostního výboru. 

Cesta na Tchaj-wan byla kritizována proto, že má Tchaj-wan autonomní demokratickou vládu, Peking však jeho samostatnost neuznává a považuje ho za svou součást.

va45 ( 1. dubna 2020 16:23 )

Minář je právník?To je mně novina.

va45 ( 1. dubna 2020 16:22 )

Do jaké cenové skupiny se řadíš ty?

va45 ( 1. dubna 2020 16:20 )

Tupá chátro to ty by jsi volil tupou chátru stahovače králíků. Šmejdi si nedají pokoj ani v dnešní době a hrabou se stále v hnoji.

nikolaev ( 31. března 2020 10:25 )

blamal !! to píšeš o své rodině,voličích zlodě­ju,tu­nelá­řu,kmo­tru,u­dava­ču opozice!!

blamal ( 31. března 2020 10:13 )

Kdyz si tupa chatra zvoli chatru, tezko ocekavat, ze se obklopi slusnymi lidmi. Blby je, ze tyhle kreatury a jejich ostudne konani odnasi i ta cast lidi v CR, kteri by si o ne neopreli ani kolo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa