Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Záhadná smrt zdravotní sestry Věry (†47). Starala se o nakaženého taxikáře: Co ji zabilo?

Autor: Kateřina Baranová, Jan Doležal - 
31. března 2020
05:00

Starala se o nejznámějšího pacienta s Covidem-19 v Česku a nakazila se. Teď je mrtvá! Okolnosti smrti zdravotní sestřičky Věry (†47) z plicního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze jsou stále nejasné. Neumřela ve špitále, nýbrž v domácí izolaci. Co ji připravilo o život? To vyšetřuje policie, více má ukázat nařízená pitva.

Testy u zdravotní sestry potvrdily nákazu koronavirem. Ten ji ale prý nezabil. „To, že by zemřela v souvislosti s koronavirem, v tuto chvíli vylučujeme,“ uvedl včera náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula (56). Případ řeší policie. Okamžitě se proto vyrojily spekulace o záhadné smrti včetně toho, zda žena svůj život neukončila dobrovolně. „Nemáme potvrzeno, že by šlo o sebevraždu. Případ šetříme jako úmrtí, příčinu určí nařízená pitva,“ řekl Blesku Zdeněk Chalupa ze středočeské policie.

Náhlá smrt

Podle zdroje Blesku jde o náhlé úmrtí. Tak se označuje smrt člověka zdánlivě zdravého, u kterého se během života nemoc neprojevuje nebo má jen minimální příznaky. Nejčastěji jde o srdeční infarkt, srdeční selhání, tzv. náhlou srdeční smrt či mozkovou příhodu. Může je způsobit či ovlivnit právě koronavirus? „Virus může nějaké buňky ničit, ale že by docházelo k nějakému odumírání, tak to určitě ne. Rozhodně bych byla velmi opatrná, nikde to není sofistikovaně uveřejňované. Infarkt koronavirus určitě také nezpůsobuje,“ řekla Hana Roháčová, primářka infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce.

Od taxikáře

Zdravotní sestra pracovala na jednotce intenzivní péče plicního oddělení. Tam byl 10. března přijat taxikář (53) ve vážném stavu se zápalem plic, u kterého bylo později potvrzeno onemocnění Covid-19. Lékaři mu v těchto dnech podávají infuze experimentálního léku Remdesivir. Právě od něj se podle všeho nakazila.

Terčem útoků

To potvrdil i špitál, když 21. března oznámil, že nakažené koronavirem jsou i čtyři jeho zdravotní sestry. „Dvě se nakazily od pacienta, který je v současné době ve vážném stavu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze,“ uvedla Thomayerova nemocnice. Okamžitě se stal terčem útoků, že personál nebyl dostatečně chráněný.

Stěžovala si na chybějící roušky

Thomayerova nemocnice uvedla, že její personál při péči o taxikáře, od nějž se dvě sestry nakazily, nepochybil. „Důležité je uvést, že velice obézní a polymorbidní pacient s bronchiálním astmatem byl k nám přijat dne 10. 3. pro celkové zhoršení jeho zdravotního stavu s podezřením na počínající zápal plic. Neměl cestovatelskou anamnézu, a postupovalo se dle tehdy nařízené epidemiologické situace,“ napsala a doplnila, že testy na Covid-19 u něj byly provedeny až ve chvíli, kdy se jeho stav zhoršil.

„Chceme zdůraznit, že zdravotnický personál (tzn. sestřičky na JIP vč. lékaře) nepochybil a v dané situaci se zachoval zcela profesionálně a dle standardních postupů a opatření,“ uvedl v tiskovém prohlášení. To potvrdil i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který uvedl, že sestry měly všechny potřebné ochranné pomůcky, nakazily se ale zřejmě při jejich svlékání. „Ukazuje se, že je potřeba mít ještě jeden plášť nad tím prvním a ten hned zahodit,“ řekl Prymula.

Svlíkat se můžu, jak chci

„Už bylo načase. Ještě zapomněli dodat, že nebylo dost ochranných pomůcek. Jedny plastové brýle a ústenka na 12 hodin fakt k takovému pacientovi nestačí. To se můžu svlíkat, jak chci, a je mně to stejně prd platné,“ napsala zdravotní sestra Věra den před svou smrtí na sociální síť. Mluvčí nemocnice Petr Sulek ale uvedl, že zdravotníci, kteří se starají o pacienty s Covidem-19, povinně používají pomůcky nejvyšší možné ochrany. „Samozřejmostí je respirátor typu FFP3. Ochranné pomůcky včetně respirátorů mění každých osm hodin,“ řekl.

Zoufalství rodiny a kolegyň

Okolí zemřelé mlčí. „Je to pro nás všechny velmi těžké. Na přání pozůstalých se nebudeme vyjadřovat.“ To byla včera jediná věta od lidí, kteří sestřičku Věru znali. Stejně reagovala i nemocnice. „S ohledem na přání rodiny nebudeme sdělovat žádné informace,“ uvedl mluvčí nemocnice Petr Sulek.

Video  Zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice náhle zemřela. Byla nakažená koronavirem.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Jolanda ( 1. dubna 2020 00:34 )

Píšeš o taxikáři č. 1, který vezl 90 cestujících, ubytovával Němce, pak byl Na Františku a odsud na BUlovce, kterého ihned testovali.
V Thomyerce byl taxikář č. 2, kterému 4 dny lékařka odmítala udělat testy a navíc se posmívala, takže se tam nakazila i tato sestra a další.

frantacizek ( 31. března 2020 21:20 )

té sestřičky je opravdu škoda, už z fotky laskavý pohled. Jsem z té naší vlády nešťastný, absolutně nemůžu hloupost... Tady nás možná stála život, určitě jí ten vir a stress nepomohl. A zdravotnictví u nás, kde je část lékařů absolutních cyniků, jak jsem neměl sám tu čest v případě mé rodiny poznat, přišlo o obětavého, laskavého člověka, který bral svou práci jako poslání. Soudím i z vyjádření jejich spolupracovníků - jedna z plicních lékařek. Z toho je člověk zkrátka smutný, ve vládě máme opravdu stroje, velmi špatné pragmatiky, cyniky a asociály s nulovým respektem, pokorou a sebereflexí...

montevideo ( 31. března 2020 20:35 )

Přesně tak. Ty sfině novinářské mají další oběť.

viteli ( 31. března 2020 17:27 )

tahle sestra se spíš otrávila

viteli ( 31. března 2020 17:23 )

Přednostka plicní kliniky má taky máslo na hlavě. Doufám že nemocná je ta lékařka, která odmítla testovat nakaženého taxikáře a vysmívala se mu i jeho rodině. Test dovolila až za 4 dny, až když taxikář zkolaboval
Sestru z Thomayerovy nemocnice trápilo, že ji líčili jako nezodpovědnou.
http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/do­maci/­sestra-z-thomayerovy-nemocnice-stres-smrt-koro­navi­rus.A2­00331_­120227­_doma­ci_re­my

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa