Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Praha 4 uzavřela smlouvu na uspořádání akce: Jsou teď zakázané, jen mrháte penězi, zuří zastupitelé

Budova úřadu Městské části Praha 4
Budova úřadu Městské části Praha 4  (Autor: Googlemaps)
Autor: ČTK - 
30. března 2020
17:53

Praha 4 uzavřela minulý týden smlouvu s Klubem vojenské historie Gardekorps na uspořádání připomínky pražského povstání. Radnici akce Barikáda 2020 má vyjít na 900.000 korun bez DPH. Smlouvu městská část uzavřela v době, kdy jsou kvůli koronaviru zakázány veřejné akce. V tiskové zprávě to sdělili zastupitelé Jan Hora (Piráti) a Josef Vlach (Piráti). Radní Michal Hroza (TOP 09) kritiku odmítl. Radnice podle něj o peníze nepřijde, i když se akce nebude konat.

Výpovědní lhůta smlouvy je 45 dní a podle Pirátů neumožňuje akci zrušit bez zaplacení plné částky. „Vzhledem k současné situaci se dá očekávat, že vynaložené prostředky budou promrhány. Nařízení vlády konání takové akce momentálně znemožňují, a i kdyby tomu tak začátkem května nebylo, nelze očekávat účast veřejnosti, která by odpovídala vynaloženým nákladům," uvedli Hora a Vlach.

Radní proto vyzvali, aby smlouvu okamžitě zrušili, nebo akci odložili. „V lepším případě nyní budeme muset uhradit Gardekorps již vynaložené náklady. V horším případě městská část přijde o celou sumu,“ uvedl Hora.

O peníze nepřijdeme?!

Hroza kritiku Pirátů odmítl, radnice podle něj o žádné peníze nepřijde. „S partnery z Gardekorps jsme domluveni na řešení. Nebyla jim vyplacena žádná záloha a z jejich strany neevidujeme žádnou fakturu. A samozřejmě za současné situace ani nebudou žádné storno poplatky v případě odstoupení od smlouvy požadovat," uvedl pro Hroza.

Akci radnice podle Hrozy chystá od loňska mimo jiné společně s Vojenským historickým ústavem a Vojenským historickým muzeem. Přislíbeno bylo zapůjčení historické vojenské techniky. Navíc prý vedení městské části 11. března, kdy smlouvu projednávalo, netušilo, jak se situace v souvislosti s koronavirem vyvine. „Závidím všem, kteří už tehdy vše věděli," dodal Hroza.

Vláda kvůli pandemii koronaviru vyhlásila nouzový stav. Zakázán je volný pohyb s výjimkou například cesty do práce nebo na nákup. Lidé musí mimo domov chodit se zakrytými ústy a nosem. Zavřeny jsou všechny restaurace, divadla, kina nebo obchody a služby.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa