Luňák červený je kriticky ohroženým dravcem, odhaduje se, že v Česku hnízdí zhruba 150 párů. Nález mrtvého luňáka v Sedleci lidé ohlásili ochranářům na začátku března. „Vzhledem k podezřelým okolnostem jsme jej odeslali na analýzu, která prokázala otravu karbofuranem,“ uvedli ochranáři. Je to druhý případ nalezeného mrtvého ptáka na Pálavě v posledních měsících.

Karbofuran působí jako nervový jed. Způsobí ochrnutí dýchacího svalstva a zvířata se udusí. „Bohužel je stále používán ke kladení otrávených návnad, které každoročně zabíjí desítky zvířat - zejména dravců, ale i lišek, kun, vyder a dalších,“ uvedli ochranáři.

Volejte policii

Karbofuranem otrávená návnada je nebezpečná nejen pro divoká zvířata, na která traviči míří, ale i pro člověka. Pokládání otrávených návnad může být považováno za několik trestných činů, trestným činem je i usmrcení chráněného druhu.

Ochranáři prosí všechny, kteří by mohli mít informace vedoucí k nalezení viníků, o jejich oznámení na policii. „V případě, že například na procházce narazíte na mrtvého dravce, se zvířetem nemanipulujte a volejte Policii ČR, případně nález oznamte i na Správu CHKO či Českou inspekci životního prostředí. Vyvarujte se i manipulaci s podezřelou návnadou, zabraňte kontaktu zvířat s návnadou,“ uvedli ochranáři na webu.

VIDEO: Motorista a strážníci zachránili vyčerpané káně.