O svém záměru informoval pražský primátor prostřednictvím sociálních sítí ve čtvrtek 26. března. „Je zapotřebí zabezpečit nouzové ubytování i pro osoby bez domova, kterým byla nařízena karanténa,“ obhajuje Hřib opatření.

Jelikož podle něho hlavní město nedisponuje vhodnými prostory s dostatečnou kapacitou, je Showpark Market v Pražské tržnici jednou z variant pro ubytování buď bezdomovců, nebo lidí, kteří byli nuceni opustit domov. „Například kvůli domácímu násilí,“ upřesnil dále primátor.

Svého kontroverzního plánu se ale příliš dlouho nedržel: „Krajská hygienická stanice konstatovala, že objekt není vhodný vzhledem k jeho opotřebení a stavu k dlouhodobému ubytování rizikových skupin obyvatel,“ napsala serveru Novinky.cz ve středu v sms zprávě primátorova poradkyně Martina Vacková.

Dům bez oken

Problémů by se ale našlo více, kupříkladu stav haly, v níž společnost Eroc provozuje zmíněný Showpark – největší a nejznámější pražský erotický podnik. „Předmětné prostory nikdy nebyly zkolaudovány k poskytování ubytovacích služeb,“ odpověděl v otevřeném dopisu primátorovi jednatel společnosti Zbyněk Matela.

Jako další důvody pro nevhodnost tohoto účelu pro Blesk.cz potvrdil, že hala nemá okna a má špatné odvětrávání. Její stav si v pondělí přišli prohlédnout zástupci magistrátu, armády a složek Integrovaného záchranného systému, zda-li je pro ubytování bezdomovců za současného stavu vhodný. Výsledek? „Nadšeně se netvářili. Bylo nám řečeno, že bude nutné celou věc ještě promyslet,“ sdělil Matela.

Jeho slova potvrdil v pondělí 30. března mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Dnes odpoledne se uskutečnilo místní šetření a hygienici vyhodnocují jeho výsledky společně s dalšími podklady a revizemi. I nadále jsme v kontaktu se zástupcem provozovatele,“ sdělil médiím Hofman.

»Nepříliš šťastné«

Pomyslné „nouzové řešení“, se kterým primátor přišel, nevzbuzovalo nadšení ze strany Prahy 7, na jejímž území se Showpark nachází, ani u jeho koaličních partnerů. „Pro umístění lidí bez domova prostory v Showparku nejsou mimo nouzový stav vůbec vhodné,“ podpořil Matelovo tvrzení mluvčí holešovické radnice Martin Vokuš.

Ačkoliv je samotný Showpark podle radnice Prahy 7 místní „ostudou“, poskytnutí jeho prostor osobám bez přístřeší lze parafrázovat jako krok »z bláta do louže«. Vokuš dodal, že pakliže by skutečně Swowpark měl být uvolněn, „tak výhradně po dobu nouzového stavu a se zamezením pohybu rizikových osob po tržnici či okolí.“

Video
Video se připravuje ...

Takto to vypadá v prostorách největšího pražského nevěstince Showpark Market. David Zima

Zdrženlivě se k idee primátora stavil předseda Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09). Ten dle svých slov záměr respektuje, ale nesouhlasí s ním. „Nemíním kritizovat koaliční kolegy a jejich rozhodnutí rozporovat, ale domnívám se, že by bylo vhodnější hledat jiné řešení. Určitě existují vhodnější prostory pro tento účel,“ nechal se slyšet Pospíšil.

Bez odezvy

Jiné prostory přitom Matela jménem společnosti Eroc magistrátu nabídl. „Jde o dva hotely, které provozujeme v Holešovicích a na Vinohradech. Oba jsou kolaudované jako ubytovací zařízení, disponují okny i prostornými pokoji,“ sdělil Matela. Odpovědi od primátora ani kohokoliv jiného z magistrátu se dle svých slov dosud nedočkal.

Po dobrém či po zlém?

Čtvrtečním prohlášením dal Hřib provozovatelům Showparku lhůtu 72 hodin na vyklizení objektu. „Nebudou-li uvedené prostory Vaší společností poskytnuty dobrovolně, jsem připraven postupovat podle § 14 odst. 5 zákona a poskytnutí prostor Vám uložit,“ uvedl s odůvodněním, že primátor ze zákona koordinuje nouzové ubytování.

Fotogalerie
42 fotografií