Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Neslyšící nerozumí! Tlumočníci do znakového jazyka museli vyměnit roušky za štíty. Slova se liší artikulací a mimikou

Autor: Kateřina Baranová - 
30. března 2020
05:00

Jen co si kvůli vládnímu nařízení tlumočníci nasadili roušky, neslyšící jim přestali rozumět. Některá slova se totiž odlišují pomocí artikulace a mimiky. Záchranou jsou průhledné štíty.

S příchodem pandemie se ukázala složitost znakového jazyka. Zakrytá ústa tlumočníků znemožnila neslyšícím plně porozumět. Jeden znak rukou totiž může znamenat i tři naprosto odlišná slova. „Například pro slova Eva, středa a knedlík je ve znakovém jazyce jeden znak. Zde je proto důležité, aby neslyšící viděl tlumočníkovi na ústa. Díky odezírání pak pozná, jaké slovo se znakuje,“ vysvětlila ze Svazu neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR Veronika Cézová.

Štíty z tiskárny

Záchrana přišla v podobě průhledných štítů, přes které je vidět mimika. Nejen pro tlumočníky je vyrábí Lukáš Vítek (21) z Prahy. „Štít se skládá z plastové čelenky, z gumičky, která drží čelenku na čele, a z plastového průhledného štítu. Tu čelenku tisknu na 3D tiskárně, přičemž jedna je hotová za 1,5 hodiny. Následná kompletace trvá asi 15 minut,“ popsal Lukáš.  

Problém mají i jiní

Neprůhledné roušky jsou velký problém i pro nedoslýchavé a ohluchlé. „Na náš svaz se obrací v těchto dnech firmy, ale i státní instituce, jejichž zaměstnanci mají problém komunikovat právě s lidmi nedoslýchavými a ohluchlými,“ řekla Cézová. Podle ní si na poštách, na úřadech a na dalších místech pracovníci často neuvědomovali, jak důležité je pro nedoslýchavé a ohluchlé odezírání. „V současné situaci se tak s nedoslýchavými a ohluchlými nedorozumí,“ dodala.

Víte, že...

...neslyšících je v ČR cca 10 tisíc, dalších půl milionu lidí je nedoslýchavých a ohluchlých?

Video  Pro slova Eva, středa a knedlík je ve znakovém jazyce jeden znak.  - Jan Jakub Matěj Emmer
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa