Národní muzeum v době, kdy je kvůli koronaviru uzavřeno, připravuje některé své aktuální i plánované výstavy ve virtuální podobě. Na příští týden připravuje i virtuální výstavu O velrybě věnovanou právě plejtvákovi myšokovi, jeho historii a zajímavostem.

Kostra plejtváka myšoka je symbolem Národního muzea a nebyla nikdy dříve kompletně restaurována. Odborníci již odstranili staré tmely a výplně, udělají nové a celkově ošetří kostru tak, aby vznikla její základní kosterní podoba. Kvůli zmíněnému sundání čelisti muzeum spolupracovalo s Kloknerovým ústavem ČVÚT a s Fakultou chemické technologie VŠCHT.

Musel se vypočítat statický model, aby se vyloučila možnost poškození závěsného systému kostry. Celá kostra váží zhruba čtyři tuny, přičemž čelisti jsou nejtěžší částí a váží téměř půl tuny. Následně se budou čelisti restaurovat přímo v muzeu a poté budou nově zavěšeny tak, aby bylo do budoucna vyloučeno jejich poškození.

Pražané měli poprvé příležitost spatřit kostru plejtváka v listopadu 1888 v domě U Halánků, dnešním Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur. Do současné Historické budovy Národního muzea byla převezena v roce 1892.

Ředitel muzea Michal Lukeš před několika dny řekl, že vládní opatření zavedená proti šíření koronaviru pro muzeum znamenají propad měsíčních příjmů zhruba o deset milionů korun. Kromě virtuálních výstav příští týden Národní muzeum spustí vzdělávací videa se zajímavostmi pro žáky základních škol na svém YouTube kanálu.

Fotogalerie
9 fotografií