Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Oliverka, Maxíka a další děti může zachránit nejdražší lék světa: Podporu jim vyslovil i Tomáš Klus

Autor: jel - 
28. března 2020
07:05

Příběh chlapce, jehož život se změnil ve hru o čas, hýbe Českem. Malý Oliver (1), který trpí spinální svalovou atrofií, potřebuje do svých druhých narozenin dostat nejdražší lék světa! Milý vzkaz nejen jeho rodině poslal zpěvák Tomáš Klus. 

Malý Oliverek za své necelé dva roky života strávil mnoho času v nemocnici, byla mu totiž diagnostikována spinální svalová atrofie prvního typu. Miminka s touto diagnózou se často dožívají pouhých dvou let, ale naštěstí se objevil lék, který jim dokáže výrazně pomoci. 

Pro děti trpící touto chorobou existuje naděje a tou je nejdražší lék na světě Zolgensma, který stojí v přepočtu více než 51 milionů korun a k tomu ještě daň, která cenu zvyšuje o dalších neuvěřitelných 5,5 milionu korun!  Celkové náklady na lék dosahují až 2,5 milionu dolarů, tj. více než 62 milionů korun!

Chlapcův příběh je možné najít na stránkách Naděje pro Oliverka, kde mohou lidé také přispět na jeho záchranu a mnoho jich už tak i učinilo. Na jeho účtu je více než 21 milionů korun, což však bohužel ještě zdaleka nestačí a chlapcův čas se krátí. Boj o jeho osud nenechává mnohé lhostejnými.

Milé video se vzkazem pro všechny ty, které postihla krutá diagnóza spinální svalové atrofie, natočil i zpěvák Tomáš Klus. „Chci vám říct, že vám posílám vší svou sílu a že na vás myslím,“ říká na něm.

Oliverek není jediné dítě, které potřebuje nejdražší lék. Svou dávku už dostal Slovák Ríša, který proceduru s pomocí sbírky mohl podstoupit v Maďarsku. Na řadu by měl přijít také český chlapeček Maxík, na jehož účtu se sešlo bezmála 62 milionů korun! Ani to však dosud nestačí a také sbírka pro Maxíka proto nadále pokračuje!