Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Stav nakaženého taxikáře (53) se zlepšil: „Remdesivir mohl pomoci,“ řekl ošetřující lékař

Aktualizováno -
27. března 2020
13:09
Autor: pom - 
27. března 2020
12:25

Skvělé zprávy přišly v pátek ráno z pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN). Stav 53letého taxikáře, který tam ležel od poloviny března napojen na mimotělní oběh, se výrazně zlepšil. V úterý začal dostávat experimentální lék Remdesivir. Lékaři ho už od mimotělního oběhu odpojili, informovala VFN, muž ale stále zůstává napojen na plicní ventilaci. „Lék mohl pomoci,“ mírnil nadšení na tiskové konferenci ošetřující lékař Martin Balík. Pacientův stav se podle něj začal lepšit už před podáním léku.

„Co se týče našeho pacienta, situace se vyvíjí mírně pozitivním směrem. Byli jsme schopni odpojit ho od mimotělního oběhu. Nadále zůstává připojen na plicní ventilaci, jeho stav je i nadále velmi vážný. Ale je třeba říct, že stav se opravdu zlepšuje,“ uvedl ředitel VFN David Feltl na tiskové konferenci.

Lékaři čekali na experimentální lék Remdesivir sedm dní. „To je strašně dlouhá doba, v intenzivní péči není možné jen čekat, musíte rychle pracovat a snažit se dát pacienta dohromady. Lék mohl významně přispět, ale teprve další dny ukážou, jak to urychlí jeho stonání,“ mírnil nadšení ošetřující lékař Martin Balík s tím, že stav pacienta se začal mírně lepšit už před podáním léku. „Podávání léku pacientovi neuškodilo. Ale nemáme jistotu, že Remdesivir je klíčová substance,“ zdůraznil.

Když se taxikář nakažený koronavirem dostal 14. března do Všeobecné fakultní nemocnice, kam ho převezli z Thomayerovy nemocnice, byl jeho stav hraniční - kromě selhání plic má totiž řadu dalších komplikací. „Intenzivně jsme na něm pracovali, mysleli jsme, že ho ztratíme,“ popsal lékař. 

Zdravotníci ale odvedli velký kus práce, muže se podařilo zachránit a už o následujícím víkendu zkoušeli pacienta od ECMA, tedy mimotělního oběhu, při němž speciální přístroj pumpuje krev z těla, okysličí ji a následně vrátí zpět, odvyknout. „Pán je nadále v těžkém stavu na umělé plicní ventilaci, nicméně na odvykacím režimu. Uvidíme, co přinesou příští dva až tři dny,“ dodal Balík. 

Přiznal, že poté, co muž dostane poslední dávku, se koronavirus opět může začít množit. „My v tu chvíli jsme ale už ušli kus cesty a já si troufám tvrdit, že už jsme vylepšili toho pacienta natolik, že by to už měl dát,“ řekl.

Deset dávek léku

Taxikář se 10. března nejprve dostal do Thomayerovy nemocnice - ležel na plicním oddělení, rentgen u něj totiž ukázal zápal plic. Jenže jeho stav se začal zhoršovat a testy záhy prokázaly nákazu koronavirem. O čtyři dny později taxikáře převezli do Všeobecné fakultní nemocnice, kde byl na jednotce intenzivní péče napojen na ECMO.

Naděje pro něj do Česka dorazila v úterý ráno. Kolem půl osmé do nemocnice totiž doručili experimentální lék Remdesivir, jejž vyvinul tým americké firmy Gilead Sciences v čele s českým virologem Tomášem Cihlářem. Lékaři ho nebohému pacientovi ihned začali podávat. Taxikář dostává lék jednou denně pomocí 30minutové infuze, léčba trvá deset dní, poslední dávku tedy dostane 2. dubna.

Nákaza koronavirem se potvrdila také u taxikářovy přítelkyně Michaely, jejich dcery (11) a syna Marka (35). Ten skončil v Nemocnici Na Bulovce. Nakazily se také dvě sestry na plicním oddělení Thomayerovy nemocnice, podle ČTK pak zřejmě od nich nemoc Covid-19 dostaly také tři sestřičky z oddělení následné péče. Tam se následně nakazila většina seniorů, kteří tam leželi, jeden z nich, 75letý muž, s koronavirem zemřel.

.tg.bb ( 27. března 2020 23:10 )

Kecy prdy beďary.

.tg.bb ( 27. března 2020 23:09 )

Je to taktika. Řekneme, že se začal lepšit už před podáním léku (podle informací tomu ale nic nenasvědčovalo, naopak tvrdili, že pán je v kritickém, byť stabilizovaném stavu, odkázaný na mimotělní oběh).
Takže je třeba testovat dál, a výsledky jsou nejisté. Kdyby začali jásat, už nikdy žádný remdesivir nedostanou, protože zájem bude obrovský.

juuuhele ( 27. března 2020 13:36 )

No ono není jisté jestli mu ten lék pomohl anebo to byla souhra celého procesu. Z velké části je to o imunitě člověka. Ale v každém případě mám radost, že se pacientovi daří lépe a dík patří všem kteří se podílí na zachránění pacientů. Klobouk dolu, to jsou skuteční hrdinové.

jity ( 27. března 2020 13:30 )

To bude zřejmě ilustrační fotka, pán zřejmě vypadá jinak, viděli jste jeho syna? Jsou tmavé pleti, někde psali, že vypadají jako Italové.

spania ( 27. března 2020 12:39 )

Sakra,chtělo by to víc toho léku!!!Mohl by se podávat každému,kdo by na tom byl opravdu špatně.Nikdo nechce,aby někdo,koho miluje,zemřel.Sice se ještě pořádně neví jaké jsou jeho vedlejší účinky,ale důležité je,že zabírá na tuhle hroznou nemoc!Pánovi samozřejmě moc přeju,že mu to pomohlo a je na tom lépe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa