Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Roušky šijí i klienti s mentálním postižením: Koronavirus jim musí trpělivě vysvětlovat

Autor: jn - 
28. března 2020
11:49

Do šití ochranných roušek se obětavě pustili i mentálně postižení lidé ze Zeleného domu pohody v Hodoníně. Klienti nyní žijí v menších skupinkách a zaměstnanci jim trpělivě vysvětlují současnou situaci.

„Každá ochrana je lepší než žádná, a tak jsme se i my rozhodli využít volného prostoru k výrobě vlastních ochranných roušek,“ řekl vedoucí přímé péče o klienty Eduard Mezera.

Roušky, které s nadšením a neúnavně šijí se svými vedoucími klienti chráněného bydlení, si sami označili jako Made in Pohoda.

„Mikrotým zkušených návrhářek pod vedením paní Adély Zemánkové připravil startovací prototyp. Ten okamžitě prošel schvalovacím řízením,“ vylíčil Mezera s humorem, který domov prostupuje i ve vážných situacích.

A už za pár hodin poté, co se začalo šít, se první z hodonínských klientů a jejich přátel stali opravdovými kocoury a kočkami. Zelený dům pohody v Hodoníně poskytuje 65 dospělým mentálně postiženým lidem denní nebo týdenní stacionář a chráněné bydlení. Klienti dostali od státu tři papírové roušky na den.

Postižený lidem je třeba situaci vysvětlit

Hendikepovaní lidé prožívají pod tíhou změn, opatření, zákazů, příkazů a televize velký strach, nejistotu a obavy. Pracovníci hodonínského domova je proto rozdělili do maličkých skupinek, kde jim trpělivě a podrobně vysvětlují důvody vzniku pandemie a nezbytná opatření. Učí je používat správně roušky a vyprávějí jim také o nutnosti dodržovat nastavená hygienická opatření.

VIDEO: Výkonná ředitelka firmy Respilon z Brna Jana Zimová pro Blesk vysvětluje, jak se mají lidé správně starat o roušky s nanovlákny.

Video  Výkonná ředitelka firmy Respilon z Brna Jana Zimová pro Blesk vysvětluje, jak se mají lidé správně starat o roušky s nanovlákny. 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa