Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodina Nečesaného se nebude soudit o odškodné: Chce už hlavně klid

Autor: ČTK - 
27. března 2020
09:57

Příbuzní Lukáše Nečesaného stáhnou žaloby, kterými se chtěli domáhat odškodného za jeho stíhání kvůli pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích, uvedl advokát Nečesaného Michal Pokorný. Příbuzné podle něj zklamal postoj ministerstva spravedlnosti a věcí se už nechtějí dále zabývat. Po státu žádali celkem 25 milionů korun.

Rodina Nečesaných vznesla vůči ministerstvu nároky v celkové výši 45 milionů korun. Samotný Nečesaný požaduje za nemajetkovou újmu 20 milionů, zbytek částky nárokovala jeho manželka, rodiče, bratr a prarodiče. Ministerstvo nicméně příbuzným podle Pokorného nepřiznalo nic, a to s odůvodněním, že nejsou účastníky řízení.

Jak dokázat obavy a strach?

„Po obdržení ministerského stanoviska v tom smyslu, že nemají právo na náhradu nemajetkové újmy, a to ani v podobě prosté omluvy či politování nad utrpením, kterým si prošli, dospěli shodně k závěru, že již žádné náhrady požadovat nebudou. Podané žaloby vezmou zpět. Požadavek prokazování zcela zřejmé skutečnosti obav o Lukáše shodně považují za nedůstojný a ponižující,“ vysvětlil právník.

Nečesanému se úřad za nezákonné stíhání omluvil a přiznal mu odškodné ve výši 1,2 milionu. Zbytku vzneseného nároku, tedy 18,8 milionu korun, se bude mladík domáhat soudně.

Stíhaný Lukáš pokračuje v boji

„Je třeba ocenit skutečnost, že ministerstvo se v zákonné lhůtě k požadavku na odškodnění vyjádřilo, přiznanou částku okamžitě vyplatilo a současně sdělilo, na základě jakých skutečností nepřiznalo celých požadovaných 20.000.000,- Kč,“ uvedl Pokorný.

S argumenty ministerstva nicméně nesouhlasí. Zdůraznil, že pražský vrchní soud nerespektoval dvě rozhodnutí Nejvyššího soudu, že jeho klient ztratil medializací případu soukromí a že stíhání trvalo šest let. „Bude třeba poukázat a prokazovat ojedinělost a mimořádnou závažnost dopadů do nemajetkových práv Lukáše Nečesaného způsobených nezákonným trestním stíháním,“ nastínil strategii u soudu.

Případ zůstal bez pachatele

Útok v kadeřnictví v Hořicích na Jičínsku se stal v únoru 2013. Pachatel udeřil kadeřnici do hlavy polenem a vzal jí přes 10.000 korun. Obžaloba z činu vinila tehdejšího středoškolského studenta Nečesaného, který pak za pokus o vraždu strávil celkem dva roky ve vězení. Justice ho ale nakonec loni definitivně zprostila viny a případ zůstal neobjasněný.

BoziMilda ( 27. března 2020 12:53 )

Nebo už taky nechtěj vyhazovat prachy za advokáty, je jim jasný, že nedostanou nic, protože celou dobu šlo o to, dostat starýho a ten tlak shora je pořád dost silnej.

BoziMilda ( 27. března 2020 12:51 )

Vono všichni namočený v téhle kauze jsou týpkové k pohledání. Nečesaní, kadeřnice a její vyfetlej synáček, kriminalista, kterej zprasil vyšetřování a radši chrápal se svědky a jinak je úplně mimo i soudci, kteří úplně ignorovali důkazy. Nečesanej je grázlík, ale přímo ve spise jsou důkazy jeho neviny. Jednak kadeřnice měla za nehty cizí DNA, jak se poprala s útočníkem, ale Nečesanýho nejsou. Na oblečení, které měl ten den prokazatelně na sobě nebyla nalezena ani mikroskopická stopa krve, což je při takovémhle útoku nemožné, potřísněn by byl každý, kdo by byl v té místnosti a vyprat se krev beze zbytku nedá. A uprostřed kaluže krve byl nalezen otisk boty, který nepatří vůbec nikomu, kdo na místě byl před i po činu. A že ho kadeřnice poznala ? Je vědecky prokázáno, že mozek i u zdravého člověka si dokáže vytvořit věrohodné vzpomínky, které se vůbec nestaly, pokud je dotyčný přesvěden, že to tak bylo. Takže když Jušta hučel do kadeřnice, že to byl Nečesaný, jenom ho nedokážou usvědčit, tak tomu uvěřila a vzpomněla si. Nečesaná rodinka na tom zkusila nahrabat, dostali přes prsty, ale milión za takovouhle justiční prasárnu je zase málo.

dave260377 ( 27. března 2020 12:31 )

Je to špína prolhana tenhle Nečesany .........ty vole co by chtela cela jeho rodina odskodneni????????? to mi hlava nebe šmejdi

franz ( 27. března 2020 11:42 )

Docela přesný obraz tohoto tlejícího státu. Zlodějina, násilí, podvody a zkorumpovaná justice. Na ty slušné nezbyde téměř nic.

bobou ( 27. března 2020 11:27 )

Případ zůstal neobjasněný, protože soud viníka osvobodil?!
Je něco shnilého na tomto případu. Jednou odsouzen, pak propuštěn, opět odsouzen a zase propuštěn. Nakonec ještě odškodnění od státu? Neměli by to a nejenom v jeho případě (když je někdo prokazatelně nevinný) zaplatit všichni ti soudci, kteří vynesli nesprávný rozsudek? Na jejich chyby doplácíme všichni, protože odškodnění státem, jde z peněz nás všech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání