Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další smrt v domově seniorů v Michli! Po dvou babičkách zemřel i muž (†92). Ženy měly koronavirus

Autor: ČTK, pom - 
27. března 2020
16:20

V domově důchodců v pražské Michli, kde se prokázala nákaza koronavirem a kde žije zhruba sedmdesátka klientů, zemřel další člověk. Koroner vyjížděl do zařízení v pátek brzy ráno. Je to v nedávné době už třetí úmrtí klientů domova - ve čtvrtek zemřely ve Všeobecné fakultní nemocnici dvě ženy, ročníky 1927 a 1928, u nichž byla nákaza potvrzená. Zda i třetí úmrtí souvisí s koronavirem, zatím není jasné.

Z domova seniorů v Michli přišla ve čtvrtek odpoledne špatná zpráva - v zařízení se objevila nákaza koronavirem, informovala Česká televize s tím, že několik seniorů skončilo v Nemocnici Na Bulovce.

K večeru pak náměstek ministra zdravotnictví a předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula potvrdil, že dvě úmrtí, v pořadí osmé a deváté v Česku, které souvisejí s koronavirem, se týkají právě dvou žen z michelského domova.

Seniorky narozené v letech 1927 a 1928 zemřely ve Všeobecné fakultní nemocnici, kde byly krátce hospitalizované na 1. klinice tuberkulózy a respiračních nemocí. „Bezprostřední příčinou jejich úmrtí nebyla nákaza Covid-19, byť ji vyšetření u nich potvrdilo. Obě ženy trpěly chronickou plicní obstrukční nemocí,“ sdělila mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

V pátek ráno vyjížděl do michelského domova v Čapkově ulici koroner k dalšímu úmrtí seniora. „Koroner vyjížděl v brzkých ranních hodinách do Čapkovy ulice k úmrtí 92letého muže,“ potvrdila Blesk.cz mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Zda úmrtí také souvisí s koronavirem, není v tuto chvíli jasné, podle informací Blesk.cz byl seniorovi ve čtvrtek odebrán biologický materiál, stejně jako dalším 64 klientům a zaměstnancům.

„V zařízení proběhlo epidemiologické šetření a byla přijata adekvátní opatření včetně vyhledání kontaktů a testování osob,“ řekla v pátek hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Domov seniorů na Chodově

V Praze se novým typem koronaviru nakazili senioři také v domově v Donovalské ulici na Chodově, kde měli pozitivní testy dva klienti. Byli rovněž převezeni do nemocnice. Z tohoto zařízení pocházel pětadevadesátiletý muž, který byl první obětí koronaviru v Česku ohlášenou v neděli. I tam podle Rážové proběhlo epidemiologické šetření a testování osob.

„Na ulici Donovalská se provádí zhruba 300-350 odběrů u klientů i personálu,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová s tím, že záchranáři ve speciálních oblecích pomáhají hygienikům s organizací pacientů.  „Snaží se oddělovat pacienty, kteří nevykazují žádné zámky onemocnění, od těch, kteří by potenciálně mohli být nakažení. Všem měří teplotu, pokud mají známky respiračního onemodnění, oddělují je tak, aby nedošlo k přenosu onemocnění mezi nimi,“ vysvětlila. Ani v jednom z obou domovů, kde se objevila nákaza novým koronavirem, nejsou nyní žádní obyvatelé s nemocí Covid-19, dodala Rážová s tím, že klienti s příznaky a pozitivními výsledky testů jsou v nemocnici.

Video  Domov seniorů v Donovalské ulici na Chodově.  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Koronavirus v Thomayerově nemocnici

Nakaženo je také 23 pacientů jedné části oddělení následné péče Thomayerovy nemocnice v Praze, nákaza se potvrdila i u dalších dvou zdravotních sester. Pozitivní pacienti byli izolováni, podle mluvčího nemocnice Petra Sulka nemá nikdo z nich významnější dechové potíže. Jeden nakažený z nemocnice, pětasedmdesátiletý muž, ve středu zemřel. Minulý týden se tam nemoc prokázala u tří zdravotních sester z oddělení následné péče a dvou z plicní kliniky, kde pobýval jeden z vážně nemocných, v současné době umístěný ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

dajanca ( 27. března 2020 22:34 )

Hlavně měli zavřít hranice západní státy a udělat příslušná opatření. Kdo mohl vědět, že naše nemocnice a doktoři nemají žádné zásoby roušek, i když u nás řádila chřipková epidemie.Stát taky zaspal.

mim33 ( 27. března 2020 22:11 )

Vláda totálně selhává: 1) kvalitní ochranné pomůcky pro nemocnice a domovy důchodců nezajistila 2) Vojtěch v době epidemie v Číně tvrdil, že se nic neděje, nic nám nehrozí a nic nedělal 3) pendleři ve zdravotnictví bez omezení překračují hranice a můžou zatahovat do země nákazu 4) pendleři v jiných oborech ještě donedávna volně jezdili tam a zpět 5) turisti do země proudili v době, kdy už to v Itálii jelo naplno a stejně tak Češi cestovali na hory 6) ale všichni si povinně nasadili kus starého hadru na obličej a mnozí si mysleli, že nás to spasí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa