Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V neděli se mění čas, noc se nám o hodinu zkrátí. Možná už naposledy

Aktualizováno -
28. března 2020
18:55
Autor: ČTK - 
27. března 2020
06:50

O víkendu v noci na neděli čeká Čechy opět změna času na letní. V neděli v 02:00 se hodiny posunou na 03:00, takže lidé budou mít noc o hodinu kratší. Podle některých odborníků má střídání času negativní vliv na zdraví a psychiku lidí a neplní již svůj původní účel, tedy úsporu energií. Pravidelná změna času je zavedena třeba ve většině států Severní Ameriky i většině evropských zemí. Europoslanci ale loni odhlasovali plány na zrušení střídání standardního a letního času v zemích Evropské unie.

Původně byl letní čas ve světě zaváděn už začátkem 20. století kvůli úsporám energie. Ty jsou ale nyní už podle expertů zanedbatelné a převažují negativní důsledky změn času na lidské zdraví.

Například bývalá předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová loni ČTK řekla, že hodinový posun při přechodu na letní čas a zpět způsobuje problémy s psychickou i fyzickou výkonností. Pro zrušení střídání času je podle loňského průzkumu agentury STEM/MARK až 70 procent obyvatel Česka.

Jasno bude v dubnu

Poslanci Evropského parlamentu loni v březnu podpořili plán na zrušení povinného střídání standardního a letního času v roce 2021. Chtějí ale, aby členské státy EU svůj postup koordinovaly, aby se předešlo případnému narušení fungování jednotného trhu. Návrh příslušné směrnice počítá s tím, že jednotlivé země si samy určí, zda zachovají nastálo standardní, či letní čas.

Členské státy unie mají do letošního dubna informovat Evropskou komisi, jakou variantu chtějí. Iniciativu, jejímž cílem bylo zrušení střídání času, spustila v roce 2017 skupina europoslanců v čele s tehdejším českým europoslancem Pavlem Svobodou (KDU-ČSL).

Video  Ekonom Kovanda: Střídání času je drahé, nechápu, že nebylo zrušeno dávno.  - Blesk TV/ Bohuslav Štěpánek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

ruda43 ( 30. března 2020 20:47 )

Tenhle problém je ale obrovskej jenom pro EU,zvláštní..

mippy@email.cz ( 28. března 2020 22:56 )

Spíš bych se ptal - proč máme stále zimní čas? Kdo potřebuje v létě světlo už ve 3 ráno a v zimě tmu už ve 4 odpoledne..?

krapotkin ( 27. března 2020 13:54 )

I vy ftipníci. Na fotce posunujete hodiny zpět, ale v textu píšete o hodinu vpřed.

zlymikes ( 27. března 2020 12:44 )

Souhlas, měli bychom zase začít respektovat přírodu a neporoučet větru,dešti a koronaviru

Desterz ( 27. března 2020 08:41 )

Evropa má očividně příliš málo problémů, tak si ochotně vyrobí ještě jeden navíc. Twl, to hlava nebere.

Zobrazit celou diskusi